Nemzetközi piac: Erősen indult a tegnapi nap az amerikai tőzsdéken, a piaci hangulatot segítette a Micron szerda esti jelentése, így a félvezetőszektor tudott kiemelkedni. Piacnyitást követően ugyan láthattunk egy kisebb visszahúzást, de a nap végére megint felfele indultak meg a tőzsdeindexek, így a Nasdaq 100 index árfolyama 20 ezer pont felett maradt. Európában már nagyobb emelkedés volt megfigyelhető, elsősorban a Kínához kapcsolható vállalatok, mint az autógyártók és a luxuscégek részvényei teljesítettek erősebben. A DAX index új csúcson is tudott zárni. Kínában pedig egyelőre kitart az erőteljes piaci emelkedés, ezzel a CSI 300 index egy hét leforgása alatt több mint 15 százalékot emelkedett. Ma reggel az európai határidős indexek szintén enyhe pluszt mutatnak, így az Ázsiában tapasztalható optimista hangulat akár az európai piacokat is segítheti a további emelkedésben. 

Magyar piac: Tegnap is jó formában voltak a magyar részvények, a BUX pedig így már a 75 ezer pontos értéket közelítette. Látható, hogy az OTP és a Richter is lendületbe került az utóbbi napokban, de a Mol is fordulatot mutatott be a korábbi hetekben nyújtott gyengülés után. A Richter számára különösen kedvező, hogy 11 ezer forint fölé jutott, ezzel lélektanilag is egy ellenálláson juthatna túl. Kedvező hír még a Richter kapcsán, hogy az Erste elemzője 12 695 forintra emelte a gyógyszergyártóra vonatkozó célárát, ezzel a konszenzusos célár már 11 881 forintra emelkedett.

Amerikai gazdaság: 3 százalékkal nőtt végül az amerikai gazdaság a második negyedévben, az évesített adatok így negyedéves alapon kedvező értéket mutattak, a várt 2,9 százalékot is sikerült meghaladnia a végső olvasatnak. Egyelőre tehát erőt mutat a gazdaság a munkaerőpiaci kérdések ellenére is, az első negyedév után pedig jó eredményt sikerült elérni. 

Kína: További lazításokat jelentett be ma hajnalban a kínai központi bank, a bankok kötelező tartalékrátáját 0,5 százalékkal csökkentették le, míg a 7 napos fordított repokamatot 1,7 százalékról 1,5 százalékra vágták vissza. Ezzel tehát folytatja a tőzsdei stimulust a kínai állam. A kínai tőzsdeindexek pedig pozitívan is reagálnak az extra források és alacsonyabb kamatok hírére, a CSI 300 index a mai napon már 4 százalék feletti pluszban tartózkodik. 

Olaj: Lefelé fordultak az olajárak az elmúlt két napban, a piaci szereplők a tovább emelkedő kínálatról szóló hírekre reagálnak. A líbiai kitermelés úgy tűnik zavartalan lesz, ami többletkínálatot eredményezhet az olajpiacokon, valamint az OPEC+ részéről is extra kitermelésre lehet számítani októbertől. Közben hiába próbálja stimulusokkal erősíteni az ország gazdaságát a kínai vezetés, a makroadatok egyelőre gyengélkedésről árulkodnak, például a ma hajnalban közzétett ipari profitok 17,8 százalékos visszaesést jeleztek tavaly augusztushoz képest. A WTI árfolyama ma reggel 67,5 dolláron mozog, míg a Brent egyelőre 73 dollár felett tartja magát.

Japán jen: Nagyobb erősödést mutat ma reggel a jen dollárral szemben, az USDJPY árfolyama már a 146 környékéről 144 alá tért vissza. Japánban új miniszterelnököt választottak, korábban ez okozott nagyobb bizonytalanságot. Végül Shigeru Ishiba-t választotta meg pártja új miniszterelnökként, aki inkább támogathatja a Bank of Japan eddigi szigorító monetáris politikáját. 

Costco: A társaság jelezte, hogy próbál felkészülni a következő héten esetlegesen lezajló sztrájkokra az amerikai kikötőkben. Így többek között a közelgő ünnepi szezonra készülve egyes termékeket előrerendelték, illetve készen állnak más kikötők használatára is. Emellett a negyedéves eredmények sem úgy sikerültek teljesen ahogy azt várták a befektetők, hiszen nem sikerült hozni az előzetesen várt bevételi számokat. A drágább termékek iránti kereslet sérült valamelyest, míg a nagyon olcsó termékek iránti igény jelentősen megnőtt. Így mindössze 1 százalékos éves bevételnövekedést realizált a cég, habár profit oldalon pozitív meglepetések érkeztek, valamint a bruttó marzs is 40 bázisponttal tudott javulni. A zárás után mérsékelt mínuszba került az árfolyam, de hatalmas visszaesést nem produkált azért a részvény.

Mol: Ratatics Péter a Portfolio.hu-nak adott interjújában kiemelte, hogy akár Bulgária lehet a Mol következő akvizíciós célpontja. A vállalat a fogyasztói szolgáltatások szegmensben a mesterséges intelligencia alkalmazásával is további hatékonyságjavulást vár, valamint a vállalat már 85 elektromos autó töltőt üzemeltet, de ebben további bővítést tervez, azonban a kihasználtságot is növelni kell. 

Tartalom lezárása:2024.09.27 08:34
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Jó erőben van a Nasdaq 100

Cinkotai Norbert | 2024.09.26 16:38
Fókuszban a technológiai cégek

ASML: Van még potenciál a részvényben

Mohácsi Mihály | 2024.09.26 14:23
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

7 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.26 08:35
Fed, olaj, nemesfémek, Micron