Magyar Telekom: A várakozásokat is felülmúló eredményeket tett közzé tegnap a Magyar Telekom, így minden soron kellemes meglepetéseket tudott okozni. 224 milliárd forint feletti bevétellel zárt a cég, míg nettó profit tekintetében 220 százalékos növekedést, valamint 33,7 milliárd forintos eredményt realizált. A bevételek növekedése elsősorban az inflációkövető díjkorrekciónak köszönhető, de erős kereslet mutatkozik a mobilinternet és a vezetékes szélessávú internet szolgáltatások iránt is. A közműadó kivezetése a profitabilitás javulását hozta, ráadásul az erős eredmények hatására a várakozásait is megemelte a cég vezetősége. Idénre így 140 milliárd forintos korrigált nettó profitot vár a menedzsment, míg korábban 130 milliárdot prognosztizáltak az idei évre.

Amerikai infláció: Nem okozott negatív meglepetést a tegnapi amerikai inflációs adat, sőt, inkább a pozitívumokra fókuszálhatnak a befektetők. Az éves infláció 3,4 százalékra mérséklődött áprilisban, míg a maginfláció 3,6 százalék volt, ami szintén csökkenést jelent az előző havi 3,8 százalékos szinthez képest. Havi alapon a várt 0,4 százalék helyett pedig csak 0,3 százalékos növekedés jött össze. Egyelőre tehát nem láthatunk gyorsuló inflációs folyamatokat, ugyanakkor a 2 százalékos jegybanki célszint eléréséhez még a szigorúbb monetáris kondíciók fenntartására lehet szükség. A Fed kommunikációja továbbra is a türelmet hangsúlyozza a várható kamatvágások kapcsán, a piac viszont optimistább e téren, év végéig majdnem két 25 bázispontos vágást áraznak a piaci szereplők.

Dollárerő: Az inflációs adat után a dollár inkább gyengülni kezdett, a piaci szereplők alighanem arra készülnek, hogy a pozitív inflációs hír után a Fed kamatvágási esélyei is növekedhetnek. Az EURUSD ezzel áttörte az 50 és 200 napos mozgóátlagait is, valamint már 1,088 körül jár, ez pedig a részvények számára is inkább pozitív hírt jelent.

Kötvényhozamok: Nagyobb visszaesést mutattak az utóbbi napokban a kötvényhozamok, így az amerikai 10 éves hozam szintje már a 4,3 százalékot közelíti, míg április végén 4,7 százalék felett járt. Láthatóan a befektetők örömmel fogadták a tegnapi inflációs adatokat is, a fókusz továbbra is a Fed-en lehet, a júniusi kamatdöntésre különösképpen figyelhetnek majd a befektetők. Egyébiránt Európában is hasonló tendencia mutatkozik, így a német 10 éves kötvényhozam is nagy esést produkált tegnap, jelenleg 2,4 százalék körül mozog.

Piacok: A szerdai inflációs adatot pozitív hírként értelmezték a piacok, így tegnap is folytatódott a részvénypiacok emelkedése, és a dollár gyengülése. Ezzel az S&P 500 és a Nasdaq 100 is már új történelmi csúcsokra emelkedett, maguk mögött hagyva a gyengébben sikerült áprilisi időszakot. A német piacon is látható volt az erősebb hangulat, mivel a DAX 18800 pont felett járt.

Magyar piac: A magyar piacon ezúttal nem voltak nagyobb mozgások, a főbb nagypapírok javarészt keddi záróértékeik körül mozogtak. A BUX végül 0,3 százalékot gyengült, bár a Telekom kapcsán inkább a tegnap zárás után érkező jelentést várhatták már a befektetők. A Richter nem tudott végül lendületbe kerülni, 1 százalék feletti mínuszával ismét 9500 forint alatt zárt, dacára a kedden érkezett kedvező gyorsjelentésnek. 

Forint: Továbbra is jó erőben van a forint, az euróval szemben 386 alá tudott erősödni a hazai deviza, amivel az EURHUF technikai képe alapján a 200 napos mozgóátlag körül jár az árfolyam. Látható, hogy a dollárral szemben is kedvező teljesítményt mutat a forint, mivel több mint 3 hónapja volt utoljára ennyire erős az amerikai devizával szemben.

Netflix: A Netflix elmondása szerint a reklámokkal ellátott előfizetői díjcsomag aktív havi felhasználószáma elérte a 40 milliót, jelezve az új csomag sikerességét. Ez közel 5 milliós növekedést jelent az elmúlt 12 hónap során. A cég elmondása szerint az olyan országokban, ahol elérhető a díjcsomag, az új felhasználók közel 40 százaléka már ezt a csomagot választja, tehát a cég növekedésében is egy fontos tényezővé vált. 

Waberer’s: Tegnap tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Waberer’s, a fuvarozó cég rekordszintű, 196,7 millió eurós árbevételt ért el, ami 11 százalékos növekedésnek felel meg. EBIT soron viszont már jelentős visszaesés volt látható, így a tavalyi 11,2 millió euróhoz képest idén 8,5 milliós profitot realizált a társaság. Nem segítette a Waberer’s teljesítményét, hogy a nemzetközi fuvarozási és szállítmányozási szegmens 2 milliós veszteséget halmozott fel EBIT soron. Emellett a forint gyengüléséből eredő devizahatások, illetve az akvizíciók miatti alacsonyabb készpénzállományon realizált kamatbevételek sem segítettek, így a társaság nettó eredménye tavalyhoz képest 9,2 millióval csökkent 1,1 millió euróra. 

OTP: Közzétette az OTP a tavalyi év után járó osztalék kifizetésének rendjét, utoljára május 23-án lehet kereskedni a tavalyi év után járó osztalékra jogosító részvényekkel, az ex-dividend nap május 24-e. A saját részvényekre eső osztalékkal megnövelt osztalék részvényenként 539,45 forint lesz, amely 2,9 százalékos osztalékhozamnak felel meg. 

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.05.16 08:31
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Magyar blue chipek: Láthatóak a javulás jelei

Varga Dániel | 2024.09.16 11:51
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.16 08:36
Forint, arany, olaj, Richter

Behozná a lemaradását a Google

Varga Dániel | 2024.09.13 14:01
Fordulat korai jelei a grafikonon