Piacok: Nagy pluszokat nem produkáltak tegnap az amerikai piacok, inkább a friss munkaerőpiaci adatokra várhatnak a befektetők, ráadásul az EKB e heti kamatdöntésére is nagy figyelmet fordíthatnak a piaci szereplők. Összességében azért nem érheti panasz a piacok teljesítményét az idei évben, a kínai Hang Seng index is egy korrekciós időszakot követően tudott ismét talpra állni. A határidős indexek egyelőre nem mutatnak erőt, így iránykereséssel indulhat a mai kereskedés.

Tegnap egy technikai hiba miatt több részvény árfolyamát is hibásan jelenítette meg a NYSE kereskedési rendszere, az érintett részvények között található például a Barrick Gold és a Berkshire Hathaway A sorozata is, de összesen közel 40 részvénynél fordult elő a hiba. A hibát követően ezen részvények kereskedése szünetelt, azonban a probléma megszüntetését követően folytatódott a kereskedés a megfelelő árfolyamok mellett.

Richter: Remek formában volt tegnap a Richter, és több mint 6,5 százalékot tudott erősödni, ezzel 9700 forinton zárt. A háttérben az is meghúzódik, hogy a magyar piacon általánosan is kiváló volt a hangulat, továbbá a nemzetközi környezet is támogató volt. A Richternek az is segíthetett, hogy az utóbbi napokban többször kapta fel a pénzügyi média témaként a 2029 szeptemberében lejáró Vraylar-szabadalom esetleges fél évvel történő meghosszabbítását, ami extra további hónapokra jelenthetne így látható profittermelést. A gyógyszergyártó részvénye egyébként ma forog utoljára osztalékszelvény mellett, szerdán már a több mint 400 forintos osztalék nélkül forognak a papírok.

Magyar piac: Kiemelkedően teljesített tegnap a magyar BUX index, hiszen 2,3 százalékos pluszban zárt, ezzel ismét közelítené a 70 ezer pontos szinteket a magyar tőzsdeindex. A piacon elsősorban a Richter tudott kiemelkedni, amely több mint 6,5 százalékot emelkedett, de a többi három blue chip, az OTP, a Mol, illetve a Telekom is 1 százalék feletti erősödést produkált. 

Magyar gazdaság: Ma reggel közzétette a KSH a magyar első negyedéves GDP második olvasatát, végül az 1,7 százalékos kiigazított növekedésben nem volt változás. Az ipar gyengén szerepelt az első negyedév során, 4,2 százalékkal esett vissza a termelési volumen, ezen belül is a feldolgozóipar mutatta a leggyengébb teljesítményt a maga 4,8 százalékos visszaesésével. A szolgáltatások hozzáadott értéke 2,7 százalékkal nőtt, de a háztartások fogyasztása is 3,4 százalékos növekedést mutatott.

Forint: Napok óta nem találja a formáját a magyar deviza, amely a dollár gyengülése ellenére sem tud erőt mutatni. A befektetők az EKB kamatvágására is várhatnak, ez akár megmozgathatja még az EURUSD árfolyamát, amely a forintra is kihatással lehet. Jelenleg az 50 napos mozgóátlag áttörésén dolgozik az EURHUF árfolyama, ez technikai szempontból fontos ellenállási szintnek minősülhet.

Amerikai gazdaság: A vártnál gyengébben alakult az ISM feldolgozóipari indexe májusban, a mutató 48,7-re esett vissza az áprilisi 49,2-ről. Ezzel már zsinórban a második hónapja csökken az index, valamint továbbra is szűkülést jelez előre az 50 alatti értékkel. A feldolgozóipar gyengélkedése akár a Fed várható kamatdöntéseire is hatással lehet. 

Kötvényhozamok: Tegnap némi mérséklődés mutatkozott az amerikai kötvényhozamok terén, ebben a gyengébb feldolgozóipari adat is szerepet játszhatott, amely nagyobb pesszimizmusról és gyengébb gazdasági aktivitásról árulkodik. A 10 éves hozam 4,4 százalékig csökkent vissza, míg a rövidebb oldali, 2 éves kötvényhozam szintje is 5 százalék alá bukott.

Félvezetőgyártók: Az Nvidia és az AMD is bemutatta a következő években tervezett új chipjeit Tajvanban. Mindkét vállalat további fejlesztéseket tervez a generatív AI területén és évente terveznek új chipeket a piacra dobni. Az AMD többek között bemutatta a legújabb fejlesztésű asztali PC-kbe készült Ryzen processzorait is az adattárházakba készült chipjein túl. Az Nvidia pedig nem sokkal korábban jelentette be az új Blackwell névre hallgató architektúráját, amellyel a korábbiakhoz képest is gyorsabb GPU-kat tud készíteni, Jensen Huang a vállalat vezérigazgatója már egy újabb architektúráról beszélt 2026-ra. A befektetők az Nvidia esetében pozitívan fogadták a bejelentéseket és végül az Nvidia közel 5 százalékos pluszban zárt, míg az AMD részvénye 2 százalékkal csökkent. 

Energia: Nagyobb esést szenvedtek el tegnap az olajárak, a Brent árfolyama több mint 2 százalékot esett, így február óta először 80 dollár alá csökkent vissza a hordónkénti árfolyam. A hétvégi OPEC+ döntés sem tudta megakasztani a hetek óta tartó olajárcsökkenést, így április és május után most június is mínuszos hónap eddig az olajárak szempontjából. Egyébként a jelenlegi tervek szerint az OPEC+ 2025 szeptemberig fokozatosan kivezetné az önkéntesen vállalt 2,2 millió hordós kitermelési korlátozást, de ezen felül még a szervezet szintű 3,66 millió hordós korlát 2025 végéig biztosan velünk marad. 

Ezzel szemben a gázárakban éppen ellentétes irányú mozgások voltak megfigyelhetőek, a TTF tőzsdén jegyzett földgáz kontraktus árfolyama 38 euró/MWh fölött is járt, ami idén rekordmagas szintnek számít. A gázárak azután kezdtek nagyobb emelkedésbe, miután egy norvégiai gázfeldolgozó üzem meghibásodása rávilágított az európai gázellátás törékenységére. Az orosz gázszállítmányok kiesésével az európai gázimport 30 százalékát egyedül Norvégia fedezi, így az országot érintő kapacitás-kiesések jelentősen visszavethetik Európa ellátottságát. 

Spotify: Tegnap bejelentette a Spotify, hogy megemelik a prémium csomagok árát az Egyesült Államokban, ezzel tovább javítva a céges marzsokon. Havi szinten a Spotify 10,99 dollárról 11,99 dollárra emelte az egyéni csomag árát, 14,99 dollárról 16,99 dollárra a páros előfizetést, és 16,99 dollárról 19,99 dollárra a családi csomagot. A bejelentésre pozitívan reagált a Spotify árfolyama, így a kereskedést 5,7 százalékos emelkedéssel zárta a részvény. 

Tartalom lezárása:2024.06.04 08:37
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Magyar blue chipek: Láthatóak a javulás jelei

Varga Dániel | 2024.09.16 11:51
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.16 08:36
Forint, arany, olaj, Richter

Behozná a lemaradását a Google

Varga Dániel | 2024.09.13 14:01
Fordulat korai jelei a grafikonon