Nemzetközi piac: Ugyan erősen indult a tegnapi kereskedés az amerikai részvénypiacokon, a nap végére elromlott a hangulat és a nagyobb tőzsdeindexek is mínuszba fordultak. Az S&P 500 így 0,8 százalékos mínuszban zárt, míg a Nasdaq 100 esetében 1 százalék feletti volt a visszaesés mértéke. A szektorok közül az energia és közműcégek csoportja volt képes kisebb emelkedésre, az emelkedő energiaárak segítségével. A többi szektorban inkább oldalazás vagy éppen visszaesés volt látható. Az európai indexek esetében pluszokat láthattunk záráskor, azonban a piaci hangulat romlásával a mai napon várhatóan már gyengébb teljesítményre van kilátás, a határidős indexek is jelentősebb mínuszokat mutatnak.  

Magyar piac: A magyar részvénypiacon inkább az emelkedő mozgások voltak jellemzőek tegnap, az OTP például 3,5 százalékos pluszban zárt. De emellett nagyobb emelkedésre volt képes a Richter és a Telekom részvénye is, előbbi 1,7, míg utóbbi 2 százalékot emelkedett nap végére. A Mol papírja viszont továbbra is lemaradó, annak ellenére, hogy az olajpiacokon egy nagyobb felpattanás mutatkozott tegnap. 

Magyar Telekom: Nem kis meglepetést okozott tegnap a Telekom a friss negyedéves számaival, hiszen könnyedén felülmúlta az elemzői várakozásokat a cég, az inflációkövető díjkorrekció, a stabil és erős kereslet a különböző szolgáltatások iránt, valamint a növekvő SI/IT bevételek is hozzájárultak a javuláshoz. Az összbevétel meghaladta a 240 milliárd forintot, míg EBITDA soron 97 milliárdos eredmény mutatkozott, amely 40 százalék feletti marzsnak felel meg, ez szektor szinten is erős eredménynek számít. Adózott eredmény 43 milliárd felett alakult, amely éves szinten 95 százalékos növekedésnek felel meg, tehát szemmel látható a dinamikus növekedés. Van okuk tehát a befektetőknek az örömre, így ez akár újabb löketet adhat az árfolyamnak, hiszen fundamentumok terén nem látni problémát, sőt, a vártnál nagyobb növekedés mutatkozik, ennek fényében a vezetőség is emelt az idei várakozásain.

Magyar infláció: 4,1 százalék volt az éves fogyasztói árindex júliusban, ami éppenhogy meghaladja a Bloomberg konszenzus 4 százalékos várakozását. Havi alapon ez 0,7 százalékos áremelkedést jelentett, ami jelentős ugrás az előző havi stagnálással szemben. A legnagyobb ütemben a szolgáltatások ára emelkedett, itt évi 9,1 százalékos áremelkedés figyelhető meg, míg a szeszesitalok, dohányáruk és a ruházkodási cikkek esetében is 4,2 százalékos volt az infláció mértéke.

Forint: Továbbra sem viszi át a 400-as lélektani szintet az EURHUF árfolyama, tegnap napközben a devizapár a 399-es szintet is megközelítette, de végül 397-398 környékén ragadt. Ellenben forinterősödésről sem beszélhetünk, inkább oldalazás jellemzi az EURHUF mozgását, egyelőre tehát a piaci hangulat javulása ellenére sem sikerült jelentősebb erősödésbe kezdenie a hazai devizának. A ma reggeli inflációs adat sem váltott ki jelentős elmozdulást a forint árfolyamában. 

Energia: Nagyobb emelkedést mutattak be tegnap az olajárak, a WTI 73 dollár alatti szintekről már 75 dollár fölé emelkedett, míg a Brent esetében 78 dollár feletti szinteket láthatunk ma reggel. Ezzel egy 4 napos negatív széria akadt meg az olajpiacokon, az amerikai gazdasággal kapcsolatos negatív várakozások ugyanis a várható olajkeresletre vonatkozó előrejelzéseket is visszavetette, csökkenő olajárakat eredményezve. 

Az olajárak mellett a gázárakban is nagyobb emelkedést láthattunk, a TTF gáztőzsdén jegyzett 1 hónapos kontraktus árfolyama új idei csúcson zárt 38 euró felett. A Bloomberg értesülései alapján ebben szerepet játszhatott az, hogy ukrán csapatok elfoglaltak a Szudzsa mellett található kulcsfontosságú gáz tranzitpontot az orosz határ közelében. 

Siemens: A vártnál erősebb negyedévet zárt profit téren a Siemens, a társaság nettó profitja így 2,1 milliárd euró volt, felülmúlva az 1,8 milliárdos előrejelzést. Bevételsoron ugyan valamelyest gyengébb lett a 18,9 milliárd eurós eredmény, de a profitabilitás sokat javult a szoftver ágazat felülteljesítésével. A társaság megerősítette a szeptember végéig tartó pénzügyi évére vonatkozó előrejelzését, jelezve, hogy az ipari szoftverek kivételesen magas megrendeléseit visszahúzta az ipari automatizálási üzletága.

Allianz: Erős negyedévet tudott zárni a német biztosító, így közel 4 milliárd eurós operatív profitot realizált a társaság, az egészség-, és életbiztosítás szegmens minden régióban jól teljesített, így tovább folytatódhat a növekedés a következő negyedévekben is. Idénre 13,8-15,8 milliárd eurós működési eredményt jósol a vezetőség, emellett az éves részvény-visszavásárlásra szánt keretet 1,5 milliárddal bővítheti a cég.

Disney: Ugyan a vártnál jobb eredményekkel zárta a legutóbbi negyedévét a Disney, a befektetők öröme így sem lehetett felhőtlen, így az árfolyam is 4,5 százalékos mínuszban zárt tegnap. Ami mindenképp kedvező hír, hogy a cég streaming szegmense végre profitábilissá tudott válni, erre már jó ideje vártak a befektetők, hiszen a különböző streaming szolgáltatások fejlesztése jelentős összegeket emésztett fel. A Disney+ Core előfizetők száma kis mértékben emelkedett csak a negyedévben, de ami nem túl jó hír a vállalat számára, hogy a vidámparkok gyengébben szerepelnek a vártnál. A korábbi években a növekedés motorját ez a szegmens adta, míg mostanra mindössze 2 százalékos bevételnövekedés mutatkozott éves alapon. 

Monster: Nem sikerült hoznia a várakozásokat a cégnek, így a zárást követően 7 százalék feletti mínuszba került az árfolyam. A fogyasztás nem úgy alakult, ahogy azt a vállalat előzetesen remélte volna, így csökken a kereslet a drágább energiaitalok iránt. 1,9 milliárd dolláros bevételt termelt a társaság, míg az elemzői konszenzus előzetesen 2 milliárdra számított, illetve EPS terén is alulmúlta a várakozásokat a maga 41 centes eredményével. 

 

Tartalom lezárása:2024.08.08 08:40
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

8 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.10.18 08:32
EKB, arany, Kína, Netflix

United Airlines: Erős hónapokon van túl a légiipar

Varga Dániel | 2024.10.17 13:54
Felülteljesítő a piacokon a részvény

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.10.17 08:26
EKB, TSMC, Intel, 4iG