Nemzetközi részvények: Közel 1 százalékos visszacsúszást szenvedtek el tegnap a főbb európai indexek, miután a keddi kereskedés során igencsak elromlott a befektetői hangulat az amerikai piacokon. A DAX így messzebb került a 19 ezer pontos, csúcsközeli szintektől, a napot 18600 pont környékén zárta az index. Amerikában tegnap már csak kisebb mértékű visszaesés volt megfigyelhető, napon belül pedig sikerült enyhén javítani. A közműcégek felülteljesítése kíséri a mozgásokat, míg az energiaszektorban folytatódott a piaci esés az olajárak csökkenésével. A fontos események ma és holnap érkeznek majd, amire a piac is várhat, az amerikai munkaerőpiaci adatok mozgathatják a tőzsdéket.  

Magyar részvények: Nem segítette a magyar részvénypiac teljesítményét a nemzetközi piacokon megjelent kockázatkerülő hangulat, így a BUX végül 1 százalékos mínuszt mutatott a nap végére. Az esést a Mol részvénye vezette, a globális olajárak csökkenése nem segítette az olajpapír teljesítményét. A többi blue chip esetében 0,8-1 százalék közötti mínuszok voltak láthatóak. 

USA munkaerőpiac: Fontos adatok érkeznek ma és holnap az amerikai munkaerőpiac kapcsán, ma amerikai piacnyitás előtt az ADP foglalkoztatási adatra fókuszálhatnak a befektetők, míg holnap már az NFP foglalkoztatottság változása, illetve a munkanélküliségi ráta alakíthatja a befektetői hangulatot. Tegnap tették közzé egyébként a nyitott pozíciók számát, ami a várt 8,1 millió helyett csupán 7,7 millió darab üres pozíciót mutatott júliusban. Ez is jelzi tehát, hogy kezd enyhülni a munkaerőpiac feszessége, az adat közzétételét követően tovább nőttek a kamatvágási várakozások, ami a kötvényhozamok csökkenését eredményezte. 

Kötvényhozamok: Tegnap tovább folytatódott a kötvényhozamok mérséklődése, így az amerikai 10 éves hozam szintje már 3,8 százalék alá is visszacsúszott, de a rövidebb oldalon is hasonló korrekció figyelhető meg. Ma és holnap is fontos munkaerőpiaci adatok érkeznek, ez a közelgő Fed kamatdöntés miatt kiemelten fontos lehet a befektetők számára, ráadásul a kötvényhozamokat is megmozgathatja.

Magyar gazdaság: Éves szinten 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom júliusban, derült ki a ma reggeli adatokból. Ez a korábbi hónapokhoz hasonlóan növekedést mutat éves alapon, de kissé alulmúlja a 3,1 százalékos várakozásokat, valamint az előző hónaphoz képest is lassult a növekedés üteme. Az élelmiszer és a nem élelmiszer-kiskereskedelemben javulás figyelhető meg, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,6 százalékos visszaesés látható. 

Forint: A dollár gyengülésével párhuzamosan a forint némi erőt tudott felmutatni tegnap, így az 50 napos mozgóátlagról tudott visszacsorogni az EURHUF árfolyama is. Ugyan hatalmas erőt azért nem tudott kifejteni a magyar deviza, hiszen így is 393 forint körül mozog a devizapár, de néhány napja már inkább ez a fajta oldalazó mozgás figyelhető meg a grafikonon egy szűkebb sávban.

MNB: Virág Barnabás az InfoRádiónak adott interjújában beszélt a magyar gazdaság helyzetéről, a monetáris politikáról, illetve az infláció pálya alakulásáról is. Kiemelte, hogy a jegybank folyamatosan vizsgálja a beérkező adatokat, így ennek tükrében hoz döntéseket a jövőben is, jelezte, hogy két lehetőség közül választhat az MNB, a kamatszintek tartása, esetleg 25 bázispontos kamatcsökkentés. Ugyan látható, hogy az inflációt sikerült alacsonyabb szintekre visszaszorítani, de a lakosság inflációtól való félelme továbbra is nagy, így a várakozásokat egyelőre nem sikerült letörnie a jegybanknak. Jövőre elérhetőnek tartja a 3-3,5 százalékos éves infláció elérését az MNB alelnöke, de ehhez változatlanul óvatosságra lehet szükség a jegybank felől. 

Olaj: Tegnap tovább estek az olajárak, ráadásul a Citi további mérséklődést vár 2025-re, amennyiben az OPEC+ nem csökkent a kitermelés mértékén. Előrejelzésük szerint 60 dollárra eshet az olaj hordónkénti árfolyama, a csökkenő kereslet és az emelkedő kínálat tükrében. Sőt a Citi elemzője jelezte, hogy ha a Brent árfolyama a 60-as szintekre ér el, akkor akár egy nagyobb ütés következtében akár 50 dollárig is lenézhet az árfolyam, mielőtt egy visszapattanás venné kezdetét. Jelenleg a WTI árfolyama is 70 dollár körül mozog, ezzel már az év eleji szintekre csorgott vissza az olajpiac.

Mol: Tegnap bejelentette a társaság, hogy megkezdi a termelését a 10 megawatt kapacitású zöld hidrogén üzemében a Mol. Ezzel éves szinten 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogént fog tudni előállítani a cég, amelynek köszönhetően 25 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást spórolhat meg a Dunai Finomító üzem.

Masterplast: Bejelentette tegnap a Masterplast, hogy elindítják a Hungarocell Felújítási Programot, amely keretén belül a résztvevőknek lehetősége lesz a Hungarocell EPS szigetelőanyag megvásárlására 50 százalékos kedvezmény mellett. Ezzel a lépéssel próbálhatja meg felpörgetni a Masterplast a lakossági keresletet, ami az utóbbi időszakban felhalmozódott készletek miatt is fontos lehet. A részvény tegnap 1,7 százalékos emelkedésre volt képes, és végül 3000 forinton zárta a kereskedést.

Tartalom lezárása:2024.09.05 08:37
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

JP Morgan: Kitarthat az emelkedő trend?

Mohácsi Mihály | 2024.09.18 15:46
Fontos szintek közeléből fordult az árfolyam

Újra eljött az aranybányák ideje?

Grébel Szabolcs | 2024.09.18 14:54
Erős időszak következhet

7 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.18 08:31
Fed, kötvényhozamok, forint, amerikai gazdaság