Nemzetközi piacok: Óvatos mozgások jellemezték tegnap a főbb nemzetközi piacokat, markánsabb elmozdulásra nem került sor, ugyanakkor a történelmi csúcsoktól egyelőre nem járnak messze az indexek. Főleg a közművek és a bankok mutattak felülteljesítést, míg a nagyobb techcégek inkább lemaradóak voltak. Emellett a légiipar teljesített felül még, hiszen a United kedvező gyorsjelentését jól fogadta a piac, így 12 százalék feletti emelkedést produkált, de a Delta Air, vagy az American Airlines is jelentősebb pluszban zárt.

Magyar piac: A Magyar Telekom volt a nap nyertese a tegnapi kereskedés során, 2 százalék feletti emelkedésével pedig ismét az 1100 forintos szintek felé mozdult el. Látható, hogy a hazai piacon is támogató volt a hangulat, a Richter a korábbi menetelését korrigálta, de a BUX így is 0,6 százalékkal tudott javítani. A Telekom mellett egyébként az OTP is nagyobb emelkedést hajtott végre, hiszen a közel 2 százalékos emelkedésének köszönhetően karnyújtásnyira került a történelmi csúcsához.

Forint: Nem tudott 400 alá visszatérni egyelőre az EURHUF árfolyama, sőt a tegnapi kereskedés során inkább forintgyengülést láthattak a befektetők. Egyelőre tehát tartós fordulat nem látható, miközben a piaci szereplők már a jövő heti MNB kamatdöntésre is várhatnak.

EKB: Ma tartja októberi kamatdöntő ülését az EKB, ahol a kamatszintek további csökkentéséről dönthetnek. Emellett a jegybanki kommentárokra is érdemes lesz figyelni, miután az Eurózóna inflációja szeptemberben több mint 3 év után először beesett a 2 százalékos jegybanki célszint alá.

Olaj: Nincs nagy erő az olajpiacokon, így nem tudnak emelkedésnek indulni az olajárak, az OPEC pesszimista előrejelzése sem segített, látható, hogy keresleti oldalon nem mutatkozik immár hatalmas nyomás. Ugyan a kínai gazdaság fellendülése hozhatna még fordulatot, emellett az izraeli konfliktus is hamar változhat még, ez pedig nagyobb volatilitást eredményezhet a piacon. Jelenleg 70 dollár körül mozog a WTI árfolyama, míg múlt hét elején már a 78 dolláros szinteket közelítette az olajár.

TSMC: 54 százalékkal emelkedett a TSMC nettó profitja a harmadik negyedév során, felülteljesítve az elemzői várakozásokat. Így 10,1 milliárd dolláros profitot realizált a chipgyártó 23,5 milliárd dolláros bevétel mellett. A negyedik negyedévre vonatkozó bevételvárakozások terén pedig kellemes meglepetéssel szolgált a vezetőség, a 26,1-26,9 milliárd dolláros sáv ugyanis magasabb a konszenzus 24,94 milliárdos prognózisánál. A TSMC vezetősége jelezte, hogy az AI kapcsán továbbra is erős kereslettel szembesül a többek közt Nvidiának beszállító cég. A költségek sem szálltak el az utóbbi hónapokban, a társaság CAPEX ráfordítása 6,4 milliárd dollár volt, ami alig magasabb az második negyedéves 6,36 milliárdnál. 

Morgan Stanley: A Goldman Sachs és a többi amerikai nagybank esetében már láthattuk, hogy a harmadik negyedéves kereskedési és befektetési banki bevételek erősen alakultak, ez nem volt másképp a Morgan Stanley esetében sem. Emellett a bevételek legnagyobb hányadát generáló vagyonkezelési ág is felülteljesített, összesen 7,3 milliárd dolláros bevételt hozott, miközben a kezelt vagyon összege 64 milliárd dollárral emelkedett. A bank összbevétele így 15,4 milliárd dollárra rúgott, könnyedén hozva a 14,4 milliárdos várt szintet, míg EPS soron az 1,88 dolláros eredmény 18 százalékos felülteljesítést jelentett. A jelentésre reagálva 6,5 százalékot ugrott a részvény, folytatva a piaci ralit. 

Intel: Megvárhatja az amerikai elnökválasztást a Qualcomm, mielőtt ajánlatot tenne az Intel felvásárlására a Bloomberg forrásai szerint. A meg nem nevezett források alapján a Qualcomm vezetősége kivárhatja a választás eredményét a versenyjogi helyzet miatt, de az amerikai-kínai gazdasági kapcsolatok alakulása is hatással lehet a cég döntéseire. A tegnapi híreket követően az Intel árfolyama 1,5 százalékot csökkent, míg a Qualcomm papírja is 1,5 százalékos mínuszban zárt. 

4iG: Részvényvisszavásárlási programot jelentett be tegnap a 4iG, a program keretén belül a társaság 2024. október 18-tól 2025. március 31-ig terjedő időszakban fog saját részvényeket vásárolni. A keret legfeljebb 1 milliárd forint, vagy 1 millió darab részvény, továbbá a vásárolt törzsrészvényekkel együtt a saját részvények össznévértéke nem érheti el az alaptőke 5 százalékát. A részletes tájékoztató a BÉT oldalán érhető el.

Mol: A Mol és a Turkish Petroleum Corporation szándéknyilatkozatot írt alá Isztambulban arról, hogy stratégiai partnerként működnek együtt a szénhidrogén-kutatás és -kitermelés területén. A Mol-csoport és a Turkish Petroleum vállalati partnerek az azerbajdzsáni (ACG) mező és az oroszországi Baitugan mező kutatás-fejlesztési projektjeiben. 

Tartalom lezárása:2024.10.17 08:26
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

United Airlines: Erős hónapokon van túl a légiipar

Varga Dániel | 2024.10.17 13:54
Felülteljesítő a piacokon a részvény

Wienerberger: Nem sikerült a fordulat

Grébel Szabolcs | 2024.10.16 12:46
Lezárult kereskedési ötletünk