Piacok: Óvatos mozgást produkáltak az amerikai piacok tegnap, láthatóan a VIX index sem jár magas szinteken, így inkább kivárás látható a holnapi inflációs adat, illetve a Fed kamatdöntése előtt. Ugyan így is a csúcsok körül mozognak az indexek, a friss adatok nyújthatnak majd iránymutatást a piacoknak, valamint Jerome Powell szavai is befolyásolhatják majd a teljesítményeket. Európában tegnap nem volt erő a piacokon, az EU-s választásokat követően a bizonytalanság megnőtt, elsősorban a francia tőzsde produkált nagyobb eséseket. A határidős indexek jelenlegi állása alapján is mérsékelt mozgás várható nyitáskor, így folytatódhat az iránykeresés.

Magyar piac: Kiemelkedett az európai porondon a magyar tőzsde, hiszen új csúcsokra futott ki a BUX index is, ezzel a 70 ezer pontos szinteket is áttörte. Az emelkedést az OTP vezette, míg a Richter, a Mol, illetve a Telekom is mínuszban zárt. Emellett a kisebb papírok is jól szerepeltek, a Nyomda 3 százalék felett zárt, míg az Opus 5 százalékot tudott ugrani. 

Forint: Nem segített a forint helyzetén az erősödő dollár, így az EURHUF árfolyama is nagymértékű emelkedést hajtott végre tegnap, napközben már a 395-ös szintet közelítette a devizapár, habár estére valamelyest visszakorrigált az árfolyam, jelenleg is 393 felett tartózkodik. Ezzel egyébként április óta nem látott szintekre jutott az EURHUF, lélektanilag a 400-as szint képezhet nagyobb ellenállást, már több mint egy éve nem tartózkodott e felett az EURHUF, tavaly márciusban is csak egy rövidebb időszak erejéig tudta áttörni az akadályt.

Olaj: Rég produkált a tegnapihoz hasonló emelkedést a WTI vagy a Brent árfolyama, az erős nyári kereslet akár hiányhoz is vezethet a következő hetekben, ez pedig az árak emelkedését hozhatja magával. Habár van honnan emelkednie az olajpiacoknak, hiszen a WTI árfolyama június elején még a 72 dolláros szintet közelítette, míg ma már 77 dollár felett mozog az árfolyam.

Apple: Az Apple partnerségre lépett a ChatGPT-t is létrehozó OpenAI céggel, így az AI által javítaná a saját szoftverét az Apple, tenné ezáltal biztonságosabbá. A legújabb modellekben tehát jelentős változást hozhat ez a fejlesztés, ez pedig a tervek szerint az iPhone-ok értékesítését is felpörgetheti. Tegnap a hírek ellenére sem tudott emelkedésnek indulni a részvény, a befektetők további részletekre várhatna az AI fejlesztések várható eredményeiről, emellett az elmúlt hónapok emelkedését követően már-már kicsit túlvetté is válhatott a papír.

AMD: Gyengén szerepelt tegnap az AMD részvénye, miután a Morgan Stanley elemzője vételről tartásra rontotta le a részvényre vonatkozó ajánlását. Az elemzőház várakozásai szerint az AI által fűtött növekedési potenciál korlátolt lehet, valamint megjegyzik, hogy az AMD értékeltsége magasabb lehet a versenytársaknál. A félvezetőszektor többi szereplője nem teljesített rosszul a tegnapi kereskedés során, az Nvidia a felaprózás után kisebb mértékben emelkedni is tudott, valamint például a Micron és a Broadcom is erősen teljesített.   

Tartalom lezárása:2024.06.11 08:28
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Fordulatot mutat be az Amazon?

Cinkotai Norbert | 2024.09.06 11:32
Izgalmas a technikai kép, erősek a fundamentumok

8 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.06 08:31
Amerikai gazdaság, Tesla, Broadcom, Intel

Podcast: Itt a szeptember, itt az izgalom

K&H Értékpapír | 2024.09.05 16:38
Pár Perc Tőzsde - szeptember 2.-ai felvétel