Nemzetközi piacok: Jól teljesítettek tegnap a nemzetközi részvénypiacok, hiszen a DAX egy lépésre van a történelmi csúcsától, míg az S&P 500 újabb és újabb csúcsokat jelöl ki az elmúlt napokban. Habár hatalmas lendület azért nem figyelhető meg az amerikai piacokon, de szépen lassan a Nasdaq 100 is 20 ezer pont fölé kerülhet. Kínában továbbra is optimisták a befektetők, így az elmúlt napok emelkedése ma reggel is folytatódott. Európában viszont mínuszt mutatnak a határidős indexek, így kisebb eséssel indulhat a mai kereskedés. 

Magyar piac: Erősebb napot zárt a BUX index tegnap, ezzel eltávolodott a 73 ezer pontos szinttől az index árfolyama, és már a 74 ezer pontos szinteket közelíti. Segítette az index emelkedését, hogy az OTP és a Mol részvénye is 1 százalék feletti pluszban zárt, de a Magyar Telekom papírja is folytatta a javuló trendjét, bár az 50 napos mozgóátlagot nem sikerült áttörni egyelőre. A Richter részvénye viszont gyengélkedett tegnap, a napot még csúcsszinten indította az árfolyam, azonban a kereskedés végére 0,7 százalékot esett vissza. Pozitív hír az OTP kapcsán, hogy a Raiffeisen elemzője tegnap 18 700 forintról 21 800 forintra emelte a bankpapírra vonatkozó célárát, ezzel a konszenzusos célár már 21 843 forint.

MNB: 25 bázispontos kamatvágást eszközölt a jegybank, így az alapkamat mértéke 6,5 százalékra mérséklődött. Emellett Virág Barnabás, MNB-alelnök háttérbeszélgetés keretein belül ismertette a döntés hátterét, illetve a jegybanki iránymutatásokat. Elmondta, hogy folytatódhat a dezinfláció szeptemberben is, ugyan év végére emelkedhet valamelyest az éves infláció, de így is 4 százalék körül zárulhat az év. Az átlagos infláció pedig jövőre tovább csökkenhet, így 2025-ben 2,7-3,6 százalék között, 2026-ban 3 körül mozoghat majd az infláció. A növekedés az idei évben 1-1,8 százalék közötti lehet, jövőre 3 százalék, majd 3 százalék feletti bővülést érhet el a magyar gazdaság.

Forint: A kamatvágás hírére először pozitívan reagált a forint, így az EURHUF is lefele indult el, de ez az erősödés nem sokáig állt fenn, így 395 fölé került tegnap a devizapár árfolyama. Az idei évi növekedési kilátások nem túl erősek, azonban az infláció fokozatos csökkenése teret nyithat az MNB lazítása előtt, egyelőre a forint is jól tartja magát, ugyan markáns erősödés nem látható a piacon, de a 398-399-es szintek kellő ellenállást biztosítanak egyelőre. 

Kínai részvények: Kedvezően fogadták a híreket a befektetők, miszerint a kínai jegybank lazításba kezd, így az ingatlanszektor, illetve a részvénypiacok támogatásával több kínai részvény is jelentősebb emelkedésnek tudott tegnap indulni. Az Alibaba 8, a JD.com 14 százalékos pluszba került, de a Nio is jól teljesített. Ugyan van honnan emelkedniük a papíroknak, hiszen a gyengébb piaci környezetben jócskán eltávolodtak a korábbi csúcsaiktól a részvények, de az amerikai kamatvágás, illetve a kínai gazdasági élénkítés akár új lendületet hozhat ezeknek a részvényeknek is.

Visa: Tegnap beesett a Visa árfolyama, miután híresztelések arról számoltak be, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes pert készít elő a pénzügyi szolgáltató ellen. Később be is jelentette a DOJ, hogy monopolisztikus taktikák alkalmazásával vádolja a Visa-t, amellyel a cég megőrizhette vezető pozícióját. A tegnapi kereskedés során 5,5 százalékos mínuszban zárt a Visa árfolyama. 

Tartalom lezárása:2024.09.25 08:32
Időtartam:N/A
Lendületbe kerülne a Visa
Cinkotai Norbert | 2024.08.28 12:18
Fontos szinteket tört át az árfolyam
A csúcsok felé indulna el ismét a Visa
Varga Dániel | 2023.10.03 13:51
Mozgóátlagról pattanna a részvény
Most lendülne bele a Visa és a Mastercard?
Varga Dániel | 2023.06.20 14:45
Fontos akadályok előtt az árfolyamok
Bivalyerős támaszoknál a Visa
Cinkotai Norbert | 2022.12.23 14:06
Érdemes figyelni a részvényt
Visa: Eljöhet a fordulat?
Varga Dániel | 2022.09.21 14:48
Fontos szinteken az árfolyam
Fontos szintekre érkezett meg a Visa
Varga Dániel | 2022.05.13 13:22
Korábbi trendet másolna az árfolyam

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Lendületet gyűjtene a Citi

Varga Dániel | 2024.09.25 10:24
Lehet még erő az amerikai bankszektorban

Csúcsok felé kacsingat a Palo Alto

Varga Dániel | 2024.09.24 12:57
Tovább növekedhet a szektor