4iG

    

Nemzetközi piac: Erősebben indult a tegnapi nap az amerikai piacokon, több kedvező makroadat is segítette a hangulatot, a nap végére azonban elfogyott a lendület, így az S&P 500 és a Nasdaq 100 is oldalazással zárta a napot. A piaci szereplők ugyanis a mai Fed kamatdöntésre várnak, ahol kiderülhet, hogy egy 25 vagy 50 bázispontos csökkentéssel indítja kamatvágási ciklusát a jegybank. Európában valamelyest nagyobb mozgások voltak megfigyelhetők, így a DAX mellett a CAC 40 is fél százalékos pluszban zárt. A határidős indexek állása alapján a mai nap már az európai piacokon is a kivárás lehet a jellemző.

Magyar részvények: Inkább mínuszok jellemezték a tegnapi kereskedést BÉT-en, a blue chipek közül egyedül az OTP zárta emelkedéssel a keddet, de a 0,3 százalékos növekedés sem számít kiugró teljesítménynek. Az erősebb kezdés ellenére a Mol és a Richter árfolyama már mínuszba fordult át a nap végére, míg a Telekom esetében oldalazás volt a jellemző. 

Fed: A mai napon tartják a Fed szeptemberi kamatdöntő ülését, a döntés eredményét magyar idő szerint este 8 órakor teszik közzé, de az azt követő jegybanki kommentárokra is érdemes lesz figyelni. A piaci várakozások alapján egy 25 vagy 50 bázispontos kamatvágással indíthatja kamatcsökkentési ciklusát a jegybank, míg az elemzői várakozások szinte kizárólag 25 bázispontos vágásról szólnak, egyedül a JP Morgan elemzője számol 50 bázispontos csökkentéssel. Nem kizárható a megugró volatilitás sem a döntést követően, egy esetleges 50 bázispontos kamatvágás ugyanis azt indikálhatja a piacok felé, hogy nagyobb a baj az amerikai gazdaság növekedési kilátásaival. 

Kötvényhozamok: Sokat korrigáltak a kötvényhozamok az elmúlt hetek, hónapok során, hiszen az amerikai 10 éves hozam szintje 3,6-3,7 százalék között mozog, míg a nyarat még 4,5 százalék feletti szintekről indította. A piac erőteljesen árazza már a kamatvágásokat, így egy a vártnál lassabb ütemű lazítás a Fed részéről hozhat még kellemetlen meglepetéseket a piaci szereplők számára. Egyébként a rövidebb oldalon is látni a visszaesést, hiszen 2022. júliusát követően mostanában tudta ismét felülmúlni a 10 éves amerikai kötvényhozam a rövidebb oldali 2 évest. 

Forint: Az EURHUF árfolyama továbbra is 394 felett tartózkodik, a devizapár árfolyamát láthatóan az 50 napos mozgóátlag akasztotta meg tegnap, ez tehát a továbbiakban is fontos akadályt állíthat. A mai Fed döntés a forint árfolyamára is kihatással lehet, hiszen egy markánsabb dollárerősödés a forint további gyengülését hozhatná magával.

Amerikai gazdaság: A várakozásoknál erősebb makroadatok érkeztek tegnap az Egyesült Államokból. A kiskereskedelmi forgalom havi 0,1 százalékos növekedést jelzett augusztusban, míg a konszenzus kisebb visszaeséssel számolt előzetesen. De az ipar is erősebben teljesített a vártnál az előző hónapban. Itt 0,8 százalékos növekedés volt megfigyelhető, felülteljesítve a 0,2 százalékos elemzői várakozást, igaz, az előző havi adatot is lefelé korrigálták. Az adatokra pozitívan reagáltak a piacok, viszont a nap végére elfogyott a lendület, a befektetők tehát továbbra is a Fed döntésre fókuszálnak inkább. 

4iG: Tegnap bejelentette a 4iG, hogy fontos mérföldkőhöz értek el, hiszen a részvényesek döntöttek a Vodafone Magyarország Zrt. kiválás útján megvalósuló szétválásról. Ez jelenleg ennyit jelent, hogy a cégből az infrastruktúra üzletág válik ki, így a kereskedelmi, valamint az infrastruktúra szegmensek külön vállalat fognak működni.  Az új struktúra szerinti működés jövő év elejétől válik aktuálissá. A Program végrehajtásáról folyamatosan tájékoztatja befektetőit a cég, a mostani döntésről szóló bejelentés megtalálható a BÉT honlapján.

Tartalom lezárása:2024.09.18 08:31
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Az amerikai választásra figyel a világ

Varga Dániel | 2024.09.19 13:59
Mi lesz a piaci volatilitással?

7 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.19 08:36
Fed, forint, amerikai gazdaság, kötvényhozamok

JP Morgan: Kitarthat az emelkedő trend?

Mohácsi Mihály | 2024.09.18 15:46
Fontos szintek közeléből fordult az árfolyam