Nemzetközi piac: Napon belül erősödni tudtak az amerikai tőzsdék, így mind az S&P 500, mind a Nasdaq 100 kisebb pluszokban zárt a hét első, és a hónap utolsó kereskedési napján. A nyersanyag-kapcsolt cégek gyengébben teljesítettek az elmúlt hét emelkedését követően, míg a techpapírok között a chipgyártók mutattak kisebb-nagyobb mínuszokat, de közben az Apple, a Google vagy a Meta jól teljesített. Európában ezzel szemben korrekció volt látható, hiszen a francia CAC 40 index 2 százalékot esett, továbbá a német DAX is 0,8 százalékos mínuszban zárta a kereskedést. A befektetők a héten egyébként az amerikai munkaerőpiaci adatokra várhatnak, az infláció mellett a Fed számára ez lehet a fókuszban a következő időszakban, így a monetáris politikai várakozásokat illetően is fontos lehet.

Magyar piac: Gyengébb hangulat uralkodott a magyar tőzsdén is, a BUX tehát folytatta a múlt pénteken megkezdett lecsorgását, a 75 ezer pontos szintet így továbbra sem sikerült áttörnie az indexnek. A blue chipek közül az OTP részvénye teljesített leggyengébben 1,8 százalékos mínusszal, de a Mol árfolyama is visszaesett. Kisebb emelkedést mutatott fel a Telekom és a Richter, a gyógyszercég papírja egyelőre az újabb csúcsok kijelölésén dolgozik, 11 ezer forint körül zárt a papír.

Forint: Ismét ellenállásai felé közelít az EURHUF árfolyama, a devizapár tehát 397 felett jár. Június közepén, augusztus elején, valamint szeptember elején járt hasonló szinteken a forint az euróval szemben, korában sikeresen tudott fordulni a 400 közeli szintekről. A forint egyébként a relatíve gyengébb dollár ellenére sem tud formába kerülni, és ma reggel is 397 közelében mozog.

Fed: Egy tegnapi konferencián beszédet tartott Jerome Powell Fed elnök, aki hangsúlyozta, hogy a jegybanknál nem érzik annak szükségességét, hogy a kamatokat gyorsabb ütemben csökkentsék. Ezzel a további 25 bázispontos kamatvágás szcenáriót erősíthette meg Powell, azaz az idei évben még hátralévő két kamatdöntéssel összesen további 50 bázisponttal csökkentheti az alapkamatot a Fed. A piaci várakozások egyelőre nagyobb valószínűséggel árazzák a 75 bázispontos csökkentést év végéig. A jegybankelnök emellett jelezte, hogy az amerikai munkaerőpiac továbbra is erős, emellett az infláció is érdemben tudott enyhülni, igaz, a szolgáltatások inflációja lassabban csökken a vártnál. 

Európai infláció: A vártnál is nagyobbat süllyedt a német harmonizált infláció mértéke szeptemberben, amely 1,8 százalékra esett vissza. Utoljára 2021 februárjában járt 2 százalék alatt a mutató, ez is jelzi, hogy az EKB sikeresen visszaszorította az inflációt, a kamatvágások előtt van tér, már csak a gazdaságok fellendülésén kell dolgoznia a jegybanknak és a kormányoknak. A maginfláció mértéke is csökkent augusztushoz képest, továbbá a múlt héten közzétett spanyol és francia infláció is lefelé tendál. Az Eurózóna inflációs adatát ma teszik közzé, a várakozások alapján 2 százalékra korrigálhat vissza a mutató, de látva az elmúlt napok friss adatait, akár még ennél nagyobb korrigálásra is lehet esély.

Európai autógyártók: Alulteljesítő volt tegnap az európai autószektor, miután a Stellantis és az Aston Martin vezetősége is visszavágta profitvárakozását. A Stellantis esetében immár 5,5-7 százalékos működési eredményhányaddal számolnak az idei évre vonatkozóan, valamint jelezte a vezetőség, hogy az idei szabad cash flow-ja a cégnek mínusz 5 és 10 milliárd között alakulhat. Az Aston Martin esetében is már negatív cash flow várható az idei évben a vezetőség előrejelzése alapján, és a bruttó marzs a korábban várt 40 százalék alatt alakulhat. Mindkét autógyártó kiemelte a kínai piacon tapasztalt gyenge keresletet, de logisztikai megakadások is nehezítik az idei évi teljesítményt. A Stellantis részvénye több mint 14 százalékot esett a milánói tőzsdén, míg az Aston Martin esetében már 20 százalék feletti volt a mínusz.

Apple: Több mint 2 százalékot emelkedett az Apple részvénye a tegnapi kereskedés során, ezzel megközelítette a júliusi csúcsokat az árfolyam. Az utóbbi hetekben bizonytalanság övezte az új iPhone 16 készülék korai értékesítési számait, az első riportok ugyanis gyengébb forgalmat mutattak az egy évvel ezelőtt kiadott iPhone 15 készülékkel szemben. A piaci szereplők így pozitívan fogadták a JP Morgan hétvégén közzétett elemzését, miszerint az iPhone 16 Pro készülékek megrendelési ideje normalizálódott az utóbbi napokban, jelezve, hogy a kereslet fellendülhetett.

Tartalom lezárása:2024.10.01 08:29
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Microsoft: Érdemes a védelmet is erősíteni

Varga Dániel | 2024.10.01 13:42
Megemeljük a stop-szintünket

Fontos adatokra figyelnek a részvénypiacok

K&H Értékpapír | 2024.09.30 14:50
Portfolio Checklist, szeptember 27-i adás

Magyar blue chipek: Nincs nagy erő a magyar piacon

Varga Dániel | 2024.09.30 10:53
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus