Nemzetközi piacok: Nincs megállás egyelőre az amerikai piacokon, így az S&P 500 új csúcsot ért el, egyre inkább közelíti az 5900 pontos szintet is. Ezzel együtt a Nasdaq 100 is folytatta a felfele tartó útját, a nagyobb techcégek közül az Nvidia tudott kiemelkedni, de a többi szereplő is kisebb pluszokkal tudott hozzájárulni a jó teljesítményhez. A befektetők ma a banki gyorsjelentésekre fókuszálhatnak, a múlt heti kedvező eredményeket követően magasan lehet a léc, így egy a vártnál gyengébb jelentést könnyen megbüntethet a piac. Kínában kisebb konszolidáció mutatkozik jelenleg, míg Európában az amerikai piacokhoz hasonlóan inkább pozitív hangulatról beszélhetünk. 

Magyar piac: Ugyan pluszban tudott zárni tegnap a BUX, de azért érdemi erősödésről nem beszélhetünk. A blue chipek közül a Telekom mutatta az irányt a piacnak, emellett még a Richter tudott közel 1 százalékos emelkedést felmutatni, míg az OTP szinte stagnált, a Mol pedig folytatta a gyengélkedést. A magyar gyorsjelentésekre egyébként még várniuk kell a befektetőknek, hiszen a főbb társaságok majd csak november első felében teszik közzé a negyedéves számaikat.

Forint: A 400-as szint egyelőre túl erős szintnek tűnik, így nem tudja letörni az EURHUF, habár látni kell, hogy a 402-es szint pedig ellenállást képez, amely pozitív hír a forint szempontjából. A magyar deviza számára nem jön jól a szeptember vége óta tartó dollárerősödés sem, ráadásul a kedvező nemzetközi hangulat közepette sem tud erősödést produkálni a forint.

Olaj: Az OPEC visszavágta a 2024-re és 2025-re vonatkozó kereslet előrejelzését, ennek hatására tegnap estek az olajárak, a WTI ma reggelre már a 71 dolláros szintet közelíti, habár a közel-keleti konfliktus továbbra is nagyobb bizonytalanságot képez a piacokon. Az OPEC napi 1,9 millió hordó növekedést vár keresleti oldalon, míg korábban 2 milliós bővülést jósoltak. 2025-re 1,6 milliós keresletnövekedést várnak, ez is némileg elmarad a korábbi várakozásoktól. 

Légitársaságok: Szépen szerepeltek tegnap az amerikai légitársaságok részvényei, a United Airlines 2,8 százalékos emelkedéssel több éves csúcsra tört ki, míg a Delta Air 3,6 százalékos pluszban zárt. Az olajáresés láthatóan kedvezett a szektor részvényeinek. A Delta már múlt héten közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését, akkor negatív volt a piaci reakció a riportra, azóta viszont már magasabb szintekre tört ki a papír. A United Airlines ma, piaczárást követően teszi közzé eredményeit.

Adobe: Tegnap bejelentette az Adobe, hogy elkezdték az új AI videógeneráló szoftverük értékesítését. A Firefly Video Model szoftver képes lesz arra, hogy szöveges utasításokból videót generáljon a felhasználó számára, hasonlóan mint az OpenAI már bemutatott Sora programja. Ezzel az Adobe is csatlakozik az AI fejlesztő cégek sorához, akik a videógenerálás piacán terjeszkednének, mint a ByteDance és a Meta is. A hírekre az Adobe részvénye közel 3 százalékot emelkedett tegnap.

Mai gyorsjelentések: Még piacnyitás előtt több fontos banki jelentésre is figyelhetnek a befektetők, hiszen a Bank of America, a Citigroup és a Goldman Sachs is ma teszi közzé a friss számait. Emellett az egészségügyi szektor két nagyobb szereplője, a Johnson & Johnson, illetve a United Health is a piacnnyitást megelőzően publikálja a negyedéves gyorsjelentését.

Tartalom lezárása:2024.10.15 08:31
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.