EKB kamatdöntés: Ma kerül sor az EKB kamatdöntő ülésére, ahol a várakozások szerint 25 bázispontos csökkenés jöhet az irányadó rátában, így az EKB megkezdheti a monetáris lazítási ciklust. A piaci várakozások szerint idén nagyjából 2,5 kamatvágással számol a piac, így a fő kérdés inkább az lehet, hogy milyen üzenetek hangoznak majd el a mai napon az EKB felől. Utoljára egyébként 2019-ben került sor kamatcsökkentésre, vagyis kiemelt esemény lehet a mai, ráadásul az EKB ezúttal megelőzheti a Fed döntéshozóit is a ciklus elindításában. A Fed kapcsán tehát szintén érdekes lehet a mai EKB döntés, a részvénypiacokon túl pedig főleg az EURUSD kapcsán lehet majd érdemes figyelni a magyar idő szerint 14:15-kor esedékes döntést.

Piacok: Jobb hangulatban telt a tegnapi kereskedés a nemzetközi piacokon, miután az S&P 500 1,2 százalékot, a Nasdaq 100 pedig több mint 2 százalékot tudott erősödni, ezzel új csúcsokat értek el a főbb indexek. Segített a technológiai és kommunikációs papírok erősödése a piacnak, főleg a nagy kapitalizációjú vállalatok teljesítettek jól. Ráadásul az Nvidia lekörözte az Apple-t is a piaci kapitalizáció terén, így jelenleg a Microsoft után az Nvidia rendelkezik a legnagyobb kapitalizációval. A többi szektor azonban csak mérsékelt emelkedést vagy enyhe mínuszt mutatott a tegnapi kereskedés során. Az ADP adatok után a munkaerőpiaci feszességgel, és az inflációs nyomással kapcsolatos kilátások is enyhülhettek, ez akár a monetáris lazítási esélyek oldalán jelenthet pozitívumot rövid távon a piacoknak. Az európai piacokon sem volt rossz a hangulat, a DAX is közel 1 százalékot tudott javítani.

Magyar piac: Tegnap ismét jobban szerepelt a magyar piac, a Telekom például közel 2 százalékkal tudott erősödni, amivel ismét 1000 forint körül jár. A Richter másfél százalékos mínuszban zárt, ugyanakkor az osztalékszelvény leesése miatt ez nem meglepetés, ráadásul a 432 forintos osztalék ellenére is csak 150 forintos mínuszban zárt a papír. A hétfői jobb szereplés, és a keddi gyengébb teljesítmény után tehát megint erősebb volt a magyar piac.

Forint: Nagy volatilitás volt megfigyelhető az elmúlt napokban a devizapiacokon, a befektetők az EKB mai döntésére is várhatnak, ez az EURUSD árfolyamára is hatással lehet, de akár az EURHUF kapcsán is érdemes lehet figyelni. Tegnap megtört a napokon át tartó forintgyengülés, így az EURHUF a 393-as szintek közeléből indult meg 390-es szinte felé, ezzel együtt az 50 napos mozgóátlag közelébe csúszott vissza a devizapár árfolyama. A forint tegnapi erősödését az is segíthette, hogy a magyar külkereskedelmi adat a vártnál kedvezőbb lett. 

Magyar gazdaság: Havi alapon 0,9 százalékkal csökkent a boltok forgalma itthon, így ez némi lassulást jelent az előző hónapokhoz képest, bár éves alapon (naptárhatástól tisztítva) így is 3,2 százalékos növekedés látható. Ez egyébként a várakozásokhoz képest érdemi eltérést mutat, hiszen az elemzői konszenzus 4,2 százalékos javulást prognosztizált, amely a márciusi 4,1 százalékos növekedést is felülmúlta volna, de az összkép ennél gyengébb forgalomról árulkodik. 

USA munkaerőpiac: Az ADP számításai alapján májusban 152 ezer új munkahely jött létre, kevesebb mint a 175 ezres elemzői prognózis. Emellett az előző, áprilisi foglalkoztatottsági adat is lefelé került módosításra 188 ezerre. Elsősorban a szolgáltatások közé tartozó iparágak járultak hozzá a munkahelyteremtéshez, míg a termelői szektorok csupán 3 ezerrel bővítették betöltött munkahelyek számát. A tegnapi ADP adat a keddi nyitott álláshelyek számával együtt jól mutatja, hogy az amerikai munkaerőpiac idén már közel sem annyira feszített, mint a tavalyi évben, de pontosabb képet majd a pénteki NFP és munkanélküliségi adatok után kaphatnak a piaci szereplők. 

Chipgyártók: Meggyőző teljesítményt produkáltak tegnap a chipgyártók, a piaci szereplők a gyengébb makroadatok fényében egyre inkább lazítást árazhatnak a Fed felől, amely a technológiai szektor számára nem lenne kedvezőtlen hír. Az Nvidia átlépte a 3 billió dolláros piaci kapitalizációt is, ezzel a dobogó második fokára lépett fel, az Apple-t letaszítva onnan. Az Nvidia 5 százalékos emelkedése figyelemre méltó, de a Micron vagy a Broadcom ennél is jobb teljesítményt tudott produkálni. 

ASML: Nagyobb emelkedést mutattak be az ASML részvényei a tegnapi kereskedés során, miután Roger Dassen pénzügyi igazgató egy elemzőkkel tartott hívás közben megemlítette, hogy optimista a várható TSMC rendelések kapcsán. A TSMC az ASML egyik legnagyobb ügyfele, ami az utóbbi által készített litográfiás nyomtatókat használja a chipek gyártása során. A Jefferies elemzője szerint az ASML legdrágább, több mint 350 millió eurót érő “High NA EUV” chipnyomtatóját is megrendelte a TSMC, amit az idei évben szállíthat le a holland gyártó a tajvani cég számára.

 A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.06.06 08:34
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

United Airlines: Erős hónapokon van túl a légiipar

Varga Dániel | 2024.10.17 13:54
Felülteljesítő a piacokon a részvény

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.10.17 08:26
EKB, TSMC, Intel, 4iG