Magyar infláció: Alacsonyabb lett a májusi infláció a várakozásoknál itthon, az éves fogyasztói árindex 4 százalékot mutat az előrejelzett 4,2 százalék helyett. Ez ugyan gyorsulás jelent az előző havi mutatóhoz képest, de látni kell, hogy ez elsősorban a bázishatásnak köszönhető. Havi alapon pedig már árcsökkenés volt látható, 0,1 százalékos mínuszt mutatott a havi fogyasztói árindex. A szolgáltatások ára további növekedést mutat, ugyanakkor havi alapon az üzemanyagok árának csökkenése fékezte az inflációt. 

EU választások: A hétvégén lezajlott az európai parlamenti választás, így 27 darab tagországban tartottak választásokat. Hatalmas meglepetéseket nem láthattunk, nagyjából a papírforma szerint alakultak az eredmények. Ez viszont azt jelentette, hogy az Olaf Scholz német kancellárhoz köthető pártok alulszerepeltek a német választáson, valamint Emmanuel Macron francia elnök pártja is vereségbe futott. Meglepetésre Macron a vasárnapi eredmények után előrehozott nemzetgyűlési választásokat írt ki június 30-ra. A bejelentésre gyengülni kezdett az euró, a dollárhoz képest már 0,5 százalékot gyengült, ezzel 1,075 környékére esett vissza az EURUSD. Láthatóan az európai piacoknak nem kedvez a politikai bizonytalanság. 

Piacok: A vártnál erősebb NFP-adat negatív reakciókat váltott ki a piacokon pénteken, a főbb indexek így mínuszba kerültek, valamint a dollár erősödésének hatására a nyersanyagok piacán is szemmel látható esésre került sor. A piaci szereplők ennek hatására kevesebb kamatvágást kezdtek el árazni, így a héten különösképpen figyelhetnek a befektetők a Fed kommunikációjára. A határidős indexek alapján nem mutatkozik nagy erő az európai porondon sem, a meglepetéseket hozó francia választás megmozgatta a devizapiacokat is, hiszen az euró markánsabb gyengülésnek indult.

Magyar piac: Pénteken ismét 70 ezer pont fölé nézett be a BUX index, amely a gyengébb nemzetközi hangulat közepette is tartani tudta magát, habár így is csak mérsékelt emelkedésre futotta. A blue chipek vegyesen teljesítettek, egyedül a Richter tudott érdemi erőt mutatni a maga 1 százalék feletti emelkedésével. A Telekom az 1000 forintos szintek átlépésével némi erőre talált, így napközben 1036 forintot is érintette az árfolyam, ezzel szemben az OTP pedig kisebb korrekciót produkált.

Forint: Gyengén indítja a hetet a magyar deviza, hiszen az EURHUF ismét 391 felett tartózkodik, ezzel technikailag is fontos szintekről indult útjára a devizapár. A EU választások nagyobb volatilitást váltottak ki a devizapiacokon, amely a forint számára is némi gyengülést eredményezett, közben a dollár is sokat erősödött, de ebben a pénteki makroadatok is szerepet játszottak.

Nvidia: A hétvégén végbement az Nvidia részvényfelosztása, ami azt jelenti, hogy minden régi Nvidia részvény után 10 darab új papírt kapnak a tulajdonosok. Ezzel egy részvény piaci árfolyama a tizedére változik, de ez a cég értékeltségében nem jelent változást. A mai naptól kezdve már az új, felosztott Nvidia részvényekkel fog indulni a kereskedés. 

Heti makroadatok: Izgalmas hét áll előttünk most is, hiszen a héten tartja júniusi kamatdöntését a Fed, bár az EKB-val ellentétben itt nem számolnak kamatcsökkentéssel a piaci várakozások. Egyébként éppen a kamatdöntés előtt, szerda délután érkeznek az amerikai inflációs adatok, amik még további izgalmakat tartogathatnak a piaci szereplők számára. Ezen felül még Kínából várunk inflációs számokat, ahol a héten teszik közzé a fogyasztói és termelői árindexeket. A fontosabb makroeseményeket összegyűjtöttük az oldalunkon.  

Heti gyorsjelentések: Ugyan a fontosabb gyorsjelentéseken már túl vagyunk, de a héten még érkeznek izgalmasnak ígérkező céges eredmények. Holnap zárás után az Oracle számait figyelhetjük, a cég eredményei a felhőpiac aktuális helyzetéről is friss képet adhat, míg szerdai zárás után a Broadcom teszi közzé negyedéves jelentését, majd a hetet az Adobe zárja. A fontosabb jelentéseket összegyűjtöttük az oldalunkon

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.06.10 08:36
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

United Airlines: Erős hónapokon van túl a légiipar

Varga Dániel | 2024.10.17 13:54
Felülteljesítő a piacokon a részvény

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.10.17 08:26
EKB, TSMC, Intel, 4iG