Amerikai infláció: Az elemzői várakozásokhoz képest kedvezőbben alakult a májusi infláció az Egyesült Államokban, az éves fogyasztói árindex így 3,3 százalékra csökkent a várt 3,4 százalék helyett. Havi alapon stagnálást mutatott az árindex a prognosztizált 0,1 százalékos emelkedés helyett, egyelőre tehát inkább enyhülő inflációs nyomásról beszélhetünk. Kedvező, hogy immár a szolgáltatások áremelkedése is lassult, havi szinten 0,2 százalékos növekedés volt megfigyelhető a korábbi hónapokra jellemző 0,4-0,5 százalékos szintekhez képest. Így már a maginfláció is évi 3,4 százalékra csökkent le májusban, egyelőre tehát tartósan csökkenő pályán mozog a Fed által is követett inflációs mutató. 

Fed: Hiába várta a piac, nem adott semmilyen előretekintést a kamatpálya várható alakulása kapcsán a Fed, így továbbra is az adatvezérelt üzemmódot tartják. Kamatvágásra nem került sor, habár erre nem is láttak érdemi esélyt az elemzők, Jerome Powell elnök sem árult el semmit a következő döntések várható kimeneteléről. Azonban jelezte, hogy változatlanul vizsgálja a jegybank az inflációs trendek alakulását, így a tegnapi inflációs adat összességében pozitív volt, emellett az amerikai háztartási szektor is jól tartja magát, ez adhat lehetőséget a kamatok magasabb szinten való tartására. Összességében inkább visszafogott volt a mondanivalójával Powell, a piacokon sem váltott ki érdemi mozgást este a döntés. 

Piacok: A Fed már különösebben nem mozgatta meg a piacokat, azonban a vártnál kedvezőbb inflációs adat már annál inkább, hiszen már nyitáskor új csúcsokra került a Nasdaq 100 és az S&P 500 index is, majd ezt követően napon belül is emelkedést tudtak produkálni. Ezzel együtt az európai piacok is újult erőre kaptak, a német DAX 1,4 százalék feletti emelkedést produkált, de a választások után megütött francia CAC 40 index is 1 százalékos pluszban zárt. A határidős indexek állása alapján pozitív nyitás várható az európai piacokon, így kitarthat a jó hangulat, a tegnapi amerikai inflációs adatok némileg megnyugtatták a befektetőket is.

Magyar piac: Kitörő teljesítményt mutatott fel tegnap a Magyar Telekom részvénye, az árfolyam végül 1054 forinton zárt, közel 3 százalékot emelkedve. Különösebb hír nem volt a mozgások mögött, az általános piaci hangulat javulása a magyar piacnak, így a Telekom részvényének is kedvezhetett. De a többi blue chip is emelkedni tudott, igaz, kisebb mértékben mint a Telekom, így a BUX is csúcsközelbe erősödött vissza, egyedül a Richter nem találta a felfelé vezető irányt. 

EURUSD: Az amerikai inflációs adat hatására markánsabb dollárgyengülés mutatkozott a piacon, így az EURUSD árfolyama egy ponton az 1,085-es szintet is átlépte, de jelenleg is 1,080 felett tartózkodik az árfolyam. Powell jelezte, hogy a jegybank nem vizsgálja, hogy milyen hatással van az erős dollár a gazdaságra nézve, így az a pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozik. 

Forint: Az amerikai inflációs adatot követő dollárgyengülés hatására a forint kisebb erőre tudott szert tenni, azonban nem tartott ki sokáig a forint lendülete. Így EURHUF egyelőre a 395 feletti szinteken tartózkodik, a piaci szereplők pedig azt figyelhetik, hogy a korábban többször is védelmet biztosító 396-os szint megint gátat tud-e szabni a forint gyengülésének. Fentebb a 400 körüli szintek akaszthatják meg az EURHUF emelkedését, a devizapár idei csúcsszintje is éppen ez alatt található. A gyengébb forint a jövő hét kedden esedékes MNB kamatdöntés miatt is érdekes lehet, hiszen akár ez is döntő tényező lehet abban, hogy 25 vagy 50 bázispontos vágást hajt végre a jegybank. 

Apple: Nem hagy alább az Apple lendülete, a részvény árfolyama tegnap is 2,9 százalékot emelkedett, ezzel új csúcsot kijelölve. Egy ponton így már a Microsoftot is megelőzte a legértékesebb tőzsdei cégek listáján az Apple, azonban zárásra visszaesett a második helyre. Fontos fejlemény volt az Apple kapcsán, hogy hétfőn bemutatta a legújabb AI fejlesztéseit, ami elemzők szerint nagyobb lakossági keresletet válthat ki az iPhone készülékek iránt. Ezt követően tudott megindulni a részvény, és a 199 dolláros ellenállási szint áttörésével még nagyobb lendületet vett az árfolyam. 

Broadcom: Kedvező fogadtatásban részesült a Broadcom tegnap esti gyorsjelentése, láthatóan az AI chipek utáni kereslet töretlen, ami a többi chipgyártó szempontjából is kedvező hír. A most lezárult negyedévben 12,5 milliárd dolláros bevétel mellett 10,96 dollárnyi EPS-t tudott realizálni a társaság, mindkét soron felülteljesítve az elemzői várakozásokat. De aminek igazán örülhettek a részvényesek, hogy a vezetőség megemelte éves bevételvárakozását 51 milliárd dollárra a korábbi 50 milliárd körüli várakozással szemben. A látott eredményeket követően a részvény zárás utáni árfolyama több mint 14 százalékot emelkedett, így új történelmi csúcson indíthatja a mai kereskedést. 

 

Tartalom lezárása:2024.06.13 08:30
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

8 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.27 08:34
Amerikai gazdaság, Kína, olaj, japán jen

Jó erőben van a Nasdaq 100

Cinkotai Norbert | 2024.09.26 16:38
Fókuszban a technológiai cégek