Nemzetközi piacok: Inkább jó hangulatban telt a tegnapi kereskedés, így kedden már a Nasdaq 100 és az S&P 500 is erősödni tudott. Látni kell, hogy ezúttal a kommunikáció és a technológiai szektor is javuló pályát mutatott, és felülteljesítőek voltak a szektorok között. Összességében elmondható, hogy a hétfői nap fordítottja látható, ezúttal Európa volt inkább lemaradó, viszont a két napot együtt nézve határozott irány nem mutatkozik a hónap, és a félév utolsó kereskedési hetében eddig. A határidős indexek egyébként kisebb pluszban tartózkodnak, valamint az ázsiai piacokon is óvatosabb emelkedések figyelhetők meg. A finn jegybankelnök szerint az EKB akár még kétszer is kamatot vághat idén, tehát a piaci várakozásokat is reálisnak tartja a következő időszak kamatpályájával kapcsolatban. Ez akár tovább segíthetné az európai piacokat. 

Magyar piac: Felülteljesített tegnap a magyar piac, mivel a BUX végül 0,4 százalékot tudott erősödni, a mínuszt elérő német piachoz képest. Főleg a Richter szerepelt jól, az árfolyam 9465 forinton zárt, ugyanakkor az OTP is pluszra volt képes. A Telekom folytatta a korrekciót, ugyanakkor még mindig 1000 forint felett jár, idén pedig jelentős erősödést mutatott fel. Tegnap tovább folytatta a részvény-visszavásárlást is a Telekom, ennek keretén belül 554 ezer részvényt vásárolt, kicsivel több mint 1024 forintos átlagáron, így a rendelkezésre álló keretből még több mint 2 milliárd forint maradt hátra.

Forint: Nem tud tartós emelkedést produkálni az EURUSD árfolyama, így a dollárerősödés a forint számára sem a legjobb hír, az EURHUF árfolyama így tegnap kisebb fordulatot mutatott és ismét 396 fölé emelkedett a devizapár. Kiemelt ellenállást változatlanul a 398 majd a 400-as szintek képezhetnek, utóbbi felett tartósan 2022 végén tartózkodott az árfolyam, azóta is csak párszor járt ennek környékén az EURHUF.

Olaj: A napokban óvatos oldalazás jelei rajzolódnak ki az olajpiacokon, látható, hogy az amerikai olajkészletek emelkedésének hírére sem indultak esésnek az olajárak, hiszen a közel-keleti konfliktus továbbra is nagy kockázatokat rejthet, ez pedig az olajpiacokra is nyomást helyez. Jelenleg nem mutatkozik aggodalom a keresleti oldal kapcsán sem, valamint az erősebb dollár sem jelent akadályt egyelőre az olajárak emelkedése előtt. A WTI így a 80-82 dolláros zónában mozog, míg a Brent árfolyama 84 dollár felett jár.

FedEx: Kedvező híreket hozott a tegnap zárás után közzétett FedEx gyorsjelentés, egyrészt a vártnál jobb eredményekkel zárta a negyedévet a cég, valamint jókora költségmegtakarítást tudtak elérni a cégnél. Zárás után így közel 14 százalékos pluszba került az árfolyam, ebben a 2025-ös üzleti évre adott előrejelzés is szerepet játszott. A cél 20-22 dollár közötti EPS elérése, így az átlagos 21 dollárról szóló előrejelzés is meghaladja a konszenzusos 20,92 dolláros várakozást.

Rivian: 50 százalékos pluszba került a zárást követő kereskedési időben a Rivian árfolyama, miután kiderült, hogy a Volkswagen 5 milliárd dolláros befektetést hajtana végre. Kezdetben 1 milliárd dollárnyi összeggel szállna be a német autógyár, a maradék 4 milliárd dollárt joint venture keretein belül invesztálná az elektromos autókra specializálódott startup-ba a cég. Nem teljesít egyébként kimondottan erősen eddig a tőzsdén a Rivian, a 2021-es IPO óta közel 90 százalékos mínuszban áll a részvény, de év eleje óta is 45 százalékos mínusz mutatkozik, ezen próbálhat meg most javítani a társaság.

Novo Nordisk: Töretlenül menetel felfele a Novo Nordisk, a dán gyógyszergyártó már az 1000 dán koronás ellenállási szintet is könnyedén áttörte, ezzel újabb és újabb csúcsokat hódítva meg. Tegnap bejelentette a társaság, hogy a sikereket halmozó súlycsökkentő Wegovy gyógyszerkészítménye megkapta az engedélyt Kínában is a forgalmazásra, ez pedig további bevételnövekedési lehetőségek előtt nyithatja meg a kapukat a dán cég előtt. Egyébiránt az amerikai versenytárs, az Eli Lilly is több mint meggyőző teljesítményt tud felmutatni, hiszen immár 900 dollár felett mozog, ezzel év eleje óta több mint 55 százalékos plusz látható.

OTP: 21454 forintra emelte a Wood az OTP-re vonatkozó célárát vételi ajánlás mellett. A korábbi célár 15207 forint volt tartási ajánlás mellett, ezt jóval felfele módosította az elemzőház. 

Tartalom lezárása:2024.06.26 08:34
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

8 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.27 08:34
Amerikai gazdaság, Kína, olaj, japán jen

Jó erőben van a Nasdaq 100

Cinkotai Norbert | 2024.09.26 16:38
Fókuszban a technológiai cégek