Nemzetközi részvények: Vegyes szereplést mutattak a nemzetközi részvények, az amerikai papírok emelkedtek, míg a német részvények inkább lemaradóak voltak és visszaesést mutattak. A szektorok közül leginkább a közművek húzták vissza az indexeket, míg emelkedést a bank- és energiaszektor vezette. Egyedi papírok szintjén főleg az Apple-Netflix párosát, valamint a Tesla részvényét lehet kiemelni, utóbbi esetében továbbra is erős csapkodás zajlik az utóbbi időben, és a tavaly decemberi 265 dollár körüli csúcsait próbálja áttörni a részvény.

Magyar részvények: A hazai piac az európai papírok alulteljesítése ellenére sem szerepelt rosszul, a BUX végül 0,7 százalékkal tudott javítani, és már 73 ezer pont irányába indult el. A nagyobb részvények közül a Mol tudott zárkózni az előző heti gyengébb szereplés után, míg a kisebb papírok közül a Nyomda tudott 3,4 százalékkal javítani, több mint 100 millió forintos forgalom mellett.

Magyar gazdaság: Az év második felében is látható lehet még az infláció, ugyanakkor inkább a 4 százalékhoz lehet közelebb, nem pedig az 5 százalékhoz, derült ki Virág Barnabás szavaiból egy tegnapi konferencián. Az év második felében a monetáris politika erre akár reagálhat is, Virág Barnabás szavai alapján akár 2-3 további kamatcsökkentés is jöhet még decemberig, valamint a júliusi kamatdöntés is nyitott kérdést jelent.

Fed: Jerome Powell jegybankelnök jelezte tegnap, hogy a Fed nem feltétlen fogja megvárni, hogy az infláció visszaszoruljon a 2 százalékos célszintig, akár korábban is megkezdhetik a kamatvágásokat. Emellett egyre biztosabbak a döntéshozók, hogy elérhető lehet a 2 százalékos cél, ebben a legutóbbi inflációs adat is megerősítette a jegybankot. Valamint kiemelte, hogy nem tartja valószínűleg a “hard landing” szcenáriót látva a jelenlegi gazdasági környezetet. 

Forint: Nap elején inkább gyengült, majd onnan erősödött vissza a forint a tegnapi kereskedés során. Technikailag fontos, hogy az 50 napos mozgóátlag körül jár az EURHUF árfolyama, ezt 391-nél így érdemes lehet figyelni. Egyelőre a dollár gyengélkedése is segíti a forintot, ami alapján így folytatódni látszik az utóbbi hetekben indult forint-erősödés.

Arany: Közel jár az új csúcsokhoz az arany, így jelenleg a 2400 dolláros szinttől próbál távolodni az árfolyam. A dollár fokozatos gyengülése, illetve a hozamkörnyezet mérséklődése hozhat javulást a nemesfém számára. Emellett az ezüst is hasonló utat járhat be, hiszen a makrokörnyezet javulása az ezüst számára is fellendülést hozhat a közeljövőben.

Apple: Új csúcsokra került tegnap az Apple, már 237 dollár felett is járt az árfolyam, így őrzi jelenleg az első helyét a legértékesebb cégek listáján. A Morgan Stanley elemzői is “top pick” részvénynek választották az Apple-t, kiemelve, hogy az AI hatalmas löketet adhat az értékesítések felpörgetésében. Az elemzők kiemelték, hogy az új AI technológiával a jelenleg használatban lévő iPhone és iPad készülékek mindössze 8 százaléka kompatibilis, ez pedig jelentős mértékű termékfrissítést hozhat a vásárlók részéről.

Makroadatok: Két izgalmasabb adat érkezik ma a nemzetközi piacokról. Délelőtt a német ZEW index értékeit publikálják majd, a várakozásokat tekintve a konszenzus 41,8 pontot vár, ami visszaesés lenne a júniusi értékekhez képest. Közben kora délután az amerikai kiskereskedelmi forgalom lehet még érdekes, itt havi alapon várnak 0,3 százalékos visszaesést az elemzők.

Tartalom lezárása:2024.07.16 08:28
Időtartam:N/A
Qorvo: Növekedést hozhat az Apple sikere?
Grébel Szabolcs | 2024.06.12 15:18
Áttörte a 200 napos mozgóátlagot a részvény
Apple: Növekedés a láthatáron
Mohácsi Mihály | 2024.05.03 14:40
Több hónapos csúcsra ugorhat az árfolyam
Vonzó szinteken az Apple részvénye
Mohácsi Mihály | 2024.02.23 15:42
Gyengébb évkezdés után jöhetne a fellendülés
Felemás jelentés az Apple-től
Cinkotai Norbert | 2024.02.02 11:33
180 dollár környékére csúszhat vissza a részvény
Fordulat előtt az Apple?
Varga Dániel | 2024.01.09 14:05
A támaszok és az indikátorok segíthetnek
Apple: Elmarad a növekedés az ünnepi szezonban?
Mohácsi Mihály | 2023.11.03 13:46
Óvatosabb hangnemet ütött meg a vezetőség

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Magyar blue chipek: Láthatóak a javulás jelei

Varga Dániel | 2024.09.16 11:51
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.16 08:36
Forint, arany, olaj, Richter

Behozná a lemaradását a Google

Varga Dániel | 2024.09.13 14:01
Fordulat korai jelei a grafikonon