Nemzetközi részvények: A hét utolsó kereskedési napján sem mutattak nagyobb erőt a piacok, Amerikában nyitás után sem volt már határozott irány, míg az európai piacok szintén visszacsúsztak, a DAX 1 százalékot gyengült. Utóbbi ezzel 5 egymás utáni kereskedés során produkált visszaesést, nem sikerült így a májusi csúcsok környékén maradni, és 18 ezer pont körülre csúszott vissza. A szektorok közül egyébként a chipgyártók nagyobb erőt nem tudtak pénteken sem mutatni, ugyanakkor az egészségügyi cégek már kisebb emelkedésre voltak képesek. Ma piacnyitás előtt az európai határidős indexek pluszokat mutatnak, így akár ez a hét kisebb emelkedéssel indulhat Európában. 

Magyar részvények: Stagnált a BUX pénteken, de így is erős hetet tudott zárni, amivel 73 ezer pont környékén maradt a hazai index. A nagyobb részvények közül az OTP és a Richter is kisebb emelkedést ért el, előbbi így már 18 600 forint felett zárt, a Richter viszont még nem érte el a 10 ezres magasságot. A Telekom és a Mol ezzel szemben gyengébben zárta a hetet, előbbi az 1100 forintos közeléből mutatott kis lefordulást, míg utóbbi egy jobb csütörtöki kereskedés után korrigált pénteken. 

Amerikai elnökválasztás: A hétvégén Joe Biden regnáló amerikai elnök bejelentette, hogy nem indul a novemberben esedékes amerikai elnökválasztáson, így a következő elnöki ciklusban már nem ő fogja vezetni az Egyesült Államokat. A piaci szereplők már számíthattak előzetesen a bejelentésre, legalábbis az nem váltott ki számottevő mozgásokat a piacokon, az EURUSD és az amerikai kötvényhozamok is csak minimális elmozdulást mutatnak a mai reggelen. Így inkább egyelőre a bizonytalanság jellemző a piacokon, Biden Kamala Harris jelenlegi alelnököt jelölte meg mint lehetséges elnökjelölt, de hivatalos jelöltet egyelőre nem választott még a Demokrata Párt. 

Forint: Erős hetet tudott zárni a forint, így egyelőre kitart a hazai deviza erősödő trendje az euróval szemben. Technikailag az 50 napos mozgóátlag letörése volt kedvező, így a következő fontos szint már 390 környékén mutatkozik. Egyelőre ezzel a szinttel még nem tudott megbirkózni az EURHUF árfolyama, az utóbbi napokban is inkább oldalazás vagy csak kisebb csökkenés volt megfigyelhető a devizapár grafikonján. A forint kapcsán egyébként fontos esemény lehet a holnapi MNB kamatdöntés, ahol várhatóan folytatódhat a kamatcsökkentések sora, az elemzői konszenzus 25 bázispontos csökkenést jelez előre. 

Kína: Meglepetésre kamatvágást hajtott végre ma hajnalban a kínai jegybank, az egyhetes repo kamatot 1,8 százalékról 1,7 százalékra csökkentették le.  Ezzel a lépéssel segítené a jegybank a kínai gazdaságot, ami a második negyedévben a vártnál gyengébben teljesített, mint ahogy azt a múlt heti GDP adat is mutatta. A kamatdöntést követően vegyes piaci reakció érkezett, a jüan kisebb gyengülése mellett a hongkongi Hang Seng index 0,9 százalékos pluszban tartózkodik ma reggel, míg a sanghaji CSI 300 0,8 százalékos mínuszt mutat. 

Ryanair: Visszavágta előrejelzéseit a Ryanair vezetősége, immár jelentősen alacsonyabb jegyárakkal számolnak a nyári főszezonra nézve, míg korábban még stagnáló vagy éppen kissé emelkedő jegyárakat vártak volna. A most lezárult negyedév sem sikeredett igazán erősre, az átlagos jegyárakban 15 százalékos csökkenés mutatkozott, így a légitársaság adózott profitja csupán 360 millió euró volt, ami közel fele a tavalyi 663 milliónak. A bevételekben is csökkenés volt látható, bár az 1 százalékos éves visszaesés nem számít kifejezetten nagy romlásnak, a piaci várakozások alapján kisebb növekedésre számíthattunk volna. 

Heti gyorsjelentések: Ezen a héten már jobban felpörög a gyorsjelentési szezon, így az olyan nagy nevek is jelentenek, mint a Tesla vagy az Alphabet. Mindkét cég kedden, amerikai piaczárást követően teszi közzé számait, de aznap este jelent még a Coca-Cola és a Visa is. Amerikában emellett érdekes lehet még a General Motors, az IBM és az AbbVie jelentése, utóbbi a Richter miatt is fontos lehet a Vraylar értékesítések kapcsán. Emellett Európában is több cég számait várhatjuk már, a luxuscégek közül az LVMH és Kering, míg a nagybankok közül a BNP Paribas és a Deutsche Bank jelentését is érdemes lehet figyelni. A fontosabb gyorsjelentéseket összegyűjtöttük az oldalunkon

Heti makroadatok: Lesznek izgalmas események a mostani héten is, főleg az amerikai GDP-adat lehet majd érdekes a nemzetközi befektetők számára. Az első olvasat után persze még változhat a későbbi olvasatok során a kép, egyelőre 1,8 százalékos évesített növekedést vár a konszenzus az előző negyedévhez képest. A monetáris lazítási esélyek kapcsán főleg ez lehet majd a fontos, emellett Európából és az USA-ból is érkeznek majd PMI-adatok, melyek befolyásolhatják a piaci hangulatot.

Tartalom lezárása:2024.07.22 08:37
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Fordulatot mutat be az Amazon?

Cinkotai Norbert | 2024.09.06 11:32
Izgalmas a technikai kép, erősek a fundamentumok

8 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.06 08:31
Amerikai gazdaság, Tesla, Broadcom, Intel

Podcast: Itt a szeptember, itt az izgalom

K&H Értékpapír | 2024.09.05 16:38
Pár Perc Tőzsde - szeptember 2.-ai felvétel