Nemzetközi piac: Kitörően jó volt a részvénypiacok teljesítménye tegnap, miután a vártnál erősebb amerikai kiskereskedelmi adat tovább csökkentette a recessziós félelmeket. Az S&P 500 1,6, míg a Nasdaq 100 index 2,5 százalékos emelkedéssel zárta a napot, a szektorok közül pedig kiemelkedő volt a technológiai és a ciklikus fogyasztási szektorok teljesítménye. Az európai tőzsdeindexek is erősen zárták a napot, a DAX árfolyama például 1,6 százalékot emelkedett, az 50 napos mozgóátlagig visszaerősödve. Közben a VIX index folyamatosan csökken, láthatóan visszatért a kockázatvállalási kedv a piacokra.

Az augusztus 20-ai ünnepség miatt a BÉT-en szünetelni fog a kereskedés augusztus 19-én és 20-án is (jövő hét hétfő és kedd), ezt követően szerdán veszi kezdetét újból a kereskedés. A nemzetközi, európai és amerikai tőzsdéken viszont ez idő alatt is folytatódik a kereskedés.

Magyar piac: A magyar piac inkább alulteljesítőnek számított tegnap, a nemzetközi piacokon uralkodó optimizmus sem tudott jelentős elmozdulást kiváltani a BUX árfolyamában. A blue chipek árfolyamai inkább csak óvatos mozgásokat mutattak, de a kisebb papírok közül az AutoWallis részvénye is szép növekedésre volt képes.

Magyar gazdaság: Matolcsy György MNB elnök egy országgyűlési képviselői kérdésre válaszolva azt nyilatkozta, hogy ugyan a pénzforgalmi szolgáltatók 2024 végéig nem háríthatják át közvetlenül a megemelkedett tranzakciós illetékkel kapcsolatos extra költségeiket a fogyasztókra, a közvetett hatások miatt az idei átlagos inflációt 0,1 százalékponttal emelheti az intézkedés. Jövőre pedig ennél nagyobb, 0,2-0,3 százalékpontos növekedést jelenthet az éves inflációban a tranzakciós illeték megemelése, amikor már a közvetlen hatások is megjelennek. 

Amerikai gazdaság: Nagyobb ütemben, havi 1 százalékkal növekedett a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban, míg a konszenzus csupán 0,4 százalékos növekedést várt júniushoz képest. A kiskereskedelmi adattal egy időben közzétett munkanélküli segélykérelem pedig alacsonyabban alakult a piaci prognózisnál, összesen 227 ezer darab kérelmet nyújtottak be a múlt hét során. A piacok kedvezően fogadták a fenti adatokat, láthatóan nem esett visszább az amerikai lakosság fogyasztása, valamint a munkaerőpiac is erős tud maradni egyelőre. 

Ezek mellett tegnap még a júliusi ipari termelési adatot is közzétették, ami inkább gyengébben alakult. Havi szinten 0,6 százalékkal esett vissza az amerikai ipar termelése, míg a Bloomberg konszenzusa 0,3 százalékos csökkenést jelzett előre. Viszont ez sem tudta elrontani a piaci hangulatot tegnap, inkább a vártnál erősebb kiskereskedelmi adat maradt fókuszban. 

Kötvényhozamok: További emelkedéssel reagáltak az amerikai kötvényhozamok a tegnapi makroadatokra, az erősebb gazdasági környezetben ugyanis a Fed is óvatosabban kezdheti meg a kamatok visszavágását. A piac továbbra is a szeptemberi kamatvágást árazza, de a 25 bázispontos csökkentésre már nagyobb esélyt mutatnak a várakozások. Így az amerikai 2 éves kötvényhozam 4 százalék fölé emelkedett vissza, míg a 10 éves 3,9 százalék környékén tartózkodik. A kötvényhozamok emelkedésével együtt a dollár is nagyobb erőre kapott, az EURUSD árfolyam egy ponton az 1,095-ös szintet is érintette, ma reggelre viszont már 1,10 közelébe emelkedett vissza a devizapár.

Japán jen: A dollár tegnapi erősödése nem kedvezett a japán jen árfolyamának, az USDJPY árfolyama pedig már 149 közelébe emelkedett vissza, ami két hetes csúcspont. A jen és a dollár közötti kamatkülönbözet továbbra is fennáll, így a korábban népszerű carry trade is lassan visszatérhet a piacokra, írja a Bloomberg.

Walmart: Megemelte éves bevételvárakozását a Walmart vezetése, az idei évben már a második alkalommal. Ezzel már 3,75-4,75 százalékos bevételnövekedést várnak idénre, ami 0,75 százalékpontos emelést jelent. A vezetőségi optimizmust a most lezárt negyedév eredményei is alátámasztják, az összehasonlítható bevételek éves alapon 4,2 százalékkal emelkedtek, ami 67 centes EPS realizálását eredményezte, ezzel mindkét soron felülteljesítő volt a kiskereskedelmi lánc. A Walmart háza táján tehát nyoma sincs a fogyasztás lassulásának, ami a defenzívebb fogyasztási szektor szempontjából is jó hír. A részvény árfolyama a gyorsjelentést követően 6,6 százalékot emelkedett, ezzel új történelmi csúcson zárt. 

ANY Nyomda: Több mint 13 százalékos nettó árbevétel növekedést ért el az ANY Nyomda a második félév során, annak ellenére, hogy az export bevételek csökkentek tavalyhoz képest. Erősen alakultak tehát a hazai értékesítések, amit segítettek az önkormányzati és európai uniós választások is. Így a nyomtatványok gyártásából származó bevételek közel 33 százalékkal nőttek, míg a kártyagyártás, megszemélyesítés szegmensben már 44 százalékos növekedés volt látható. A legnagyobb termékszegmens, a biztonsági termékek és megoldások bevételei ugyan 6 százalékkal csökkentek, de összességében így is erős negyedévet tudhat maga mögött a Nyomda. A profitabilitást segítette, hogy a működési költségek csak kisebb ütemben nőttek, így nettó profit soron 1,8 milliárd forintos eredmény mutatkozott, ami 80 százalékkal haladja meg a 2023 második negyedéves eredményt. 

Tartalom lezárása:2024.08.16 08:29
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Kitörés a Verizon grafikonján

Mohácsi Mihály | 2024.09.17 15:30
Segíthet a kamatok csökkenése

Vételi lehetőségek után kutat a Berkshire

Varga Dániel | 2024.09.17 14:27
Felülteljesítő idén a részvény

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.17 08:32
Wizz Air, Apple, Microsoft, Intel