Nemzetközi piac: A kereskedés elején még erőt mutattak az amerikai tőzsdék, majd idővel visszaadták a kezdetleges pluszokat, így az S&P 500 index is nullában zárt. Elsősorban az Nvidia húzta le a piaci teljesítményt, hiszen több mint 6 százalékos mínuszban zárt, ezzel együtt néhány másik chipgyártó is visszaesett, de több nagyobb techpapír is javítani tudott már tegnap, az Apple, az Adobe vagy a Palo Alto is folytatta a felfelé tartó útját. Európában egyébként jobb hangulatban telt a kereskedés, így a DAX új csúcsra került, ráadásul már csak karnyújtásnyira van a 19 ezer pontos szintektől is. Az európai határidős indexek nem mutatnak nagy elmozdulást a reggeli órákban. 

Magyar piac: Nagyobb izgalmak hiányában 73 ezer pont körül mozog egyelőre a BUX árfolyama, tegnap kisebb pluszban zárt. Komolyabb elmozdulást egyik blue-chipnél sem lehetett látni, a Richter kapcsán viszont pozitívum, hogy szépen trendel a 11 ezer forintos szintek irányába a papír.

Amerikai gazdaság: A vártnál jobb adatok érkeztek tegnap, a második negyedéves GDP újabb olvasata alapján az évesített növekedés az előző negyedévhez képest 3 százalékos volt, a korábbi 2,8 százalékos helyett. A fentiek után a kamatcsökkentési esélyek is mérséklődhettek a Fed részéről, a korábbi rosszabb gazdasági adatoktól való félelem pedig oldódhatott a piacon, ami kedvező hír a reálgazdaság kapcsán. Ma egyébként szintén jönnek érdekes adatok az amerikai piacnyitás előtt, a személyes kiadások és bevételek változása mellett a PCE árindex júliusi értéke is érkezik.

Dollár: Erősödéssel reagált a fenti folyamatokra a dollár árfolyama, az euróval szemben 1,11 alá csökkent az árfolyam, így az utóbbi napokban látható rövid távú fordulat is egyre látványosabb. Technikailag így már a 1,10 körüli, lélektanilag is fontos szinteket lehet érdemes figyelni.

Forint: A nemzetközi hangulat javulása a forint számára is inkább pozitívumot jelentett, az euróval szemben így tegnap délután 393 alá csökkent az árfolyam. Az elmúlt két hétben rendre a 392-es szintről pattant fel a forint árfolyama, így technikailag ez egy fontos szint lehet.

Marvell: 7 százalékos emelkedést produkált a zárást követő kereskedés folyamán a Marvell, amely nemcsak a lezárt negyedéves eredményekkel okozott kellemes meglepetést a befektetőknek, de optimista előrejelzéseket is közzétett a cég. Az AI iránti igény nem apad, ez pedig a cég bevételi számain is szemmel látható nyomot hagy, így a következő negyedévre 1,45 milliárd dolláros (plusz-mínusz 5 százalék mozgás) bevételt jósol a vezetőség.

Dell: A vártnál jobb eredményekkel jelentkezett tegnap este a Dell, amelynek hatására 3 százalékos pluszba került a zárást követő időszakban a papír. Az AI-szerverek iránti erős keresletnek köszönheti az erőteljes javulást a Dell, így az Infrastructure Solutions Group szegmens bevétele éves alapon 38 százalékkal emelkedett, ebben pedig az AI fejlesztése kiemelt szerepet játszott. A nettó eredmény 85 százalékkal javult tavalyhoz képest, ezzel 1,89 dolláros tisztított EPS-t realizált a társaság.

Intel: Vizsgálja az Intel menedzsmentje a Bloomberg értesülései alapján, hogy a részvényárfolyam további esésének megakadályozása érdekében leválaszthat üzletágakat. 2013 óta a legalacsonyabb szintre süllyedt az Intel árfolyama, amelyben szerepet játszik az is, hogy jelentős méretű beruházásokat kezdeményezett az Intel, amely átmenetileg negatív cash flow-t eredményezett a cégnél, a növekedés pedig egyelőre nem látszik a cégnél, és az AI fejlesztésekben is lemaradásban lehet a cég, amelyet a befektetők a mostani időszakban láthatóan nem díjaztak. 

Tartalom lezárása:2024.08.30 08:38
Időtartam:N/A
Mozgóátlagról pattanhat a Dell
Varga Dániel | 2024.06.26 14:29
Erősödik az AI szerverek iránti igény
Intel: Maradt még a lendületből?
Varga Dániel | 2023.10.05 14:13
Emelkedő trendcsatorna látható
Intel: Tovább javuló eredmények
Mohácsi Mihály | 2023.07.28 14:42
Optimista maradt a cég vezetősége
Lendületet vett az Intel
Grébel Szabolcs | 2023.06.15 15:28
Fontos szintet tört át a részvény

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Az amerikai választásra figyel a világ

Varga Dániel | 2024.09.19 13:59
Mi lesz a piaci volatilitással?

7 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.19 08:36
Fed, forint, amerikai gazdaság, kötvényhozamok

JP Morgan: Kitarthat az emelkedő trend?

Mohácsi Mihály | 2024.09.18 15:46
Fontos szintek közeléből fordult az árfolyam