Nemzetközi részvények: Ugyan napközben erősödés jeleit produkálták az amerikai indexek, a nap végére elgyengültek, így a Dow Jones és az S&P 500 ismét mínuszban zárt, míg a Nasdaq 100 inkább stagnálás jeleit mutatta. A friss ADP adat nem váltott ki hatalmas mozgásokat a piacokon, a befektetők még a mai munkaerőpiaci adatokra is várhatnak, ezzel együtt a Fed szeptember közepi kamatdöntése is egyre közeledik. A főbb európai indexek sem tudtak újult erőre kapni, így a gyenge hangulat húzta le a francia és a német piacot is a napokban. 

Magyar piac: Kisebb emelkedéssel zárt végül a BUX, összességében 0,2 százalékkal sikerült javítani. Tegnap a blue chipek közül az OTP tudott javítani, bár a korábbi csúcsszintekhez képest még mindig elmarad az árfolyam, de az 1,1 százalékos plusz így is kedvező, miközben a Telekom is pluszban zárt. A Mol folytatta alulteljesítését , nem segítette az olajpapír teljesítményét, hogy tegnap reggel az Erste elemzője 3450 forintról 2600 forintra csökkentette a Mol célárát, emellett a korábbi vételről eladásra minősítette le a részvényt.

Amerikai gazdaság: A vártnál gyengébb számokat hozott a tegnap közzétett ADP jelentés, ezek alapján augusztusban csak 99 ezerrel nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban. Egyrészt ez az előző havi értékhez képest is visszaesést jelez, miközben a 145 ezres konszenzusos várakozástól is elmaradt. Ma a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak (NFP) számára figyelhetnek a befektetők. Emellett a munkanélküliségi rátáról is lehull a lepel, itt némi csökkenést várnak az elemzők, 4,3 százalékról 4,2 százalékra.

Tegnap egyébként az ISM szolgáltatóipari indexét is közzétették, amely jobb képet fest a feldolgozóiparhoz képest. Csak minimális javulást ért el augusztusban az index, de az 51,5 pontos szint így is magasabb a konszenzus előrejelzésénél. Így stabilan 50 pont feletti tartományban mozog az index, amely összességében kedvező jel, hiszen az amerikai gazdaság szerves részét képezi a szolgáltatóipar, és egyelőre nem látni érdemi lassulást ezen a téren.

Német gazdaság: Gyengébben teljesített a német ipar a vártnál július során, előző hónaphoz képest 2,4 százalékkal esett vissza a termelés volumene, míg a Bloomberg konszenzusa csak 0,5 százalékos csökkenést jelzett előre. Ezzel éves alapon már 5,3 százalékos visszaesést jelez az ipari termelés, folytatódik tehát a német gazdaság gyengélkedése. 

Tesla: Nagy emelkedést produkált tegnap a Tesla, miután bejelentették, hogy a tervek szerint az FSD (önvezető) rendszerüket Kínában és Európában is bevezetnék. Egyelőre még a szabályozói jóváhagyásra vár a cégcsoport, emellett a befektetők a robotaxi technológia bemutatására fókuszálhatnak lassan. Ugyan a nap végére kissé visszább jött a Tesla árfolyama, de az 5 százalékos plusz így is kiemelkedőnek számított a piacon.

Broadcom: Ugyan a negyedéves várakozásokat felülmúlta a Broadcom, de az előrejelzések csak a várakozásoknak megfelelően alakultak, míg a befektetők gyorsabb növekedést árazhattak a cég tekintetében. Végül zárás után 7 százalékos mínuszba került az árfolyam, tehát a befektetők nem teljesen elégedettek a látottakkal. A cég 12 milliárd dolláros bevételt vár a 2024-es üzleti évben az AI chipektől, a jelenlegi negyedévben pedig 14 milliárd dolláros összbevétellel kalkulál a vezetőség. Emellett a profitja is tovább gyarapodhat a cégnek, az AI iránti stabil és erős kereslet további javulást hozhat a profittermelésben.

Intel: A Reuters forrásai szerint a Qualcomm vizsgálja annak lehetőségét, hogy az Intel egyes üzletágait szétválás esetén felvásárolja, ezzel is javítva a cég portfóliójának minőségét. Ezek a részek az Intel esetében egyelőre alacsony készpénztermelést tudnak produkálni, ezért is szeretné megtisztítani a portfólióját a társaság. Elsősorban a PC design üzletág felől érdeklődhet a Qualcomm a hírek szerint.

Masterplast: Tőkeemelést tervez a Masterplast, derült ki a cég tegnapi közleményéből. A cég stratégiai befektetőket keres a tőkeemelés keretein belül, és legfeljebb 149 jogi és természetes személy számára kívánja felajánlani a kibocsátott új részvényeket. A Portfolio.hu-nak adott interjújában a társaság elnöke jelezte, hogy októberig kívánják megtalálni a potenciális befektetői partnert, ezt követően december 31-ig hajtanák végre a tőkebevonást. A tőkeemelés mértékéről viszont nem nyilatkozott a cégvezető. 

Tartalom lezárása:2024.09.06 08:31
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Magyar blue chipek: Láthatóak a javulás jelei

Varga Dániel | 2024.09.16 11:51
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.16 08:36
Forint, arany, olaj, Richter

Behozná a lemaradását a Google

Varga Dániel | 2024.09.13 14:01
Fordulat korai jelei a grafikonon