Nemzetközi részvények: Kitart egyelőre az amerikai piacok emelkedése, tegnap az S&P 500 0,75 százalékos emelkedésre volt képes, 5600 pont közelébe visszaerősödve. A Meta és az Alphabet részvénye is erősebben teljesített, így a kommunikációs szektor emelkedett ki tegnap. Láthatóan az utóbbi napokban újból az AI-kapcsolt részvények felé kezdtek el áramlani a pénzek az amerikai tőzsdéken, így az Nvidia és a Broadcom papírja is erősebben teljesített ezen a héten. Az európai piacokon kisebb javulás volt látható tegnap, a DAX például 1 százalékos pluszban zárt. A határidős indexek alapján pedig folytatódhat a javulás, rendre kisebb pluszokat jeleznek piacnyitás előtt.

Magyar piac: Javulás jellemezte tegnap a hazai piacot, a BUX 0,8 százalékkal javított, bár az 50 napos mozgóátlag felett nem sikerült zárni. Továbbra sem tud érdemben a 72 ezer pontos szinttől távolodni a BUX, ebben a Mol gyengébb szereplése is meghúzódik, 2600 forint körül jár a papír. Az OTP ezzel szemben 18 500 forintos árfolyamával egy hónapos csúcsa közelében mozog, miközben a Richter tegnap 10 800 forint felett is járt, szintén jó erőben van tehát. A Telekom kapcsán szintén oldalazás figyelhető meg, de egyelőre az 1000 forintos szintek felett.

Forint: Az elmúlt pár napban fordulat kezdett kirajzolódni az EURHUF árfolyamán, hiszen erősödésnek tudott indulni a forint, habár markáns erősödésről korántsem beszélhetünk. Valamelyest javult a nemzetközi hangulat, emellett a dollár is újból gyengülésnek indult, ez pedig a magyar deviza számára is némi hátszelet biztosított. A lokális csúcsok 397 felett rajzolódtak ki az EURHUF grafikonján, míg mostanra már a 395-ös szinteket közelíti a devizapár. Augusztus elejéhez és június közepéhez hasonlóan tehát ismét ez az ellenállás-zóna az, ami védi a forintot.

EKB: A várakozásoknak megfelelően csökkentette a kamatokat a jegybank, a betéti kamatot 25 bázisponttal, míg a refinanszírozási kamat és a hitelkamat 60 bázisponttal csökkent. Ezáltal szűkítette a kamatfolyosót az EKB, de ez nem okozott meglepetést, hiszen már korábban jelezte ezt a szándékot a jegybank. Emellett friss gazdasági előrejelzéseket is közzétett a jegybank, az inflációs várakozásokon nem változtattak az elemzők, így 2026-ra süllyedhet 2 százalék alá a fogyasztói árindex. A GDP-várakozások azonban nem festenek túl jó képet, idén mindössze 0,8 százalékos bővülést várnak a jegybanknál, de jövőre is csak 1,3 százalékkal emelkedhet, majd 2026-ban 1,5 százalékkal. Mindegyik évre vonatkozóan 0,1 százalékpontos visszavágást hajtott végre az előrejelzéseiben az EKB.

Arany: Szépen teljesít az arany árfolyama eddig a héten, a nemesfém ma reggelre már 2565 dollárig erősödött, ami új történelmi csúcsot jelent. Az utóbbi közel 1 hónapban inkább csak oldalazást láthattunk, tegnap viszont jelentős felpattanást sikerült mutatni. Az EKB kamatvágása után a Fed kapcsán is kamatvágást áraznak a piacok a jövő hétre, a csökkenő kamatok pedig alapvetően nem jelentenek rossz környezetet a nemesfém számára sem. Ezzel párhuzamosan az ezüst is megugrott, de itt a júniusi szintekig sem sikerült még elérni.

Adobe: Hiába múlta felül az elemzői várakozásokat a harmadik negyedév kapcsán a cég, a negyedik negyedévre tett előrejelzések már nem győzték meg a befektetőket, így a zárást követően 9 százalékos esést produkált a részvény. A társaság 5,5-5,55 milliárd dollár körüli lehetséges bevétellel számol a jelenlegi három hónapra, ezzel szemben az elemzői konszenzus 5,61 milliárdos bevétellel kalkulált. Ezzel együtt továbbra is látni a dinamikus növekedést, hiszen a cég 5,18 milliárd dolláros bevételt generált a különböző előfizetői szolgáltatásoknak köszönhetően, amely éves alapon 11 százalékos növekedésnek felel meg.

Oracle: Már a hétfői jelentése is jól sikerült a cégnek, ennek hatására új csúcsokra került az árfolyam, viszont tegnap este is kedvező bejelentéseket tett a társaság, így a zárást követően további 6,6 százalékot emelkedett az árfolyam. A 2026-os üzleti évre 66 milliárd dolláros bevételt vár a menedzsment, 1,5 milliárd dollárral megelőzve az elemzői várakozásokat. Ezzel együtt 2029-re 104 milliárdot is elérheti az összbevétel, ugyan a kiadások is nőhetnek ezzel párhuzamosan, de összességében EPS terén is 20 százalékos éves növekedést prognosztizál a vezetőség.

Delta Air: Erősödő kereslet mutatkozik a repülőjegyek iránt, így a kapacitáskihasználtság is javulhat szektor szinten is. A cég jelezte, hogy a harmadik negyedévre adott előzetes 1,7-2 dolláros EPS-t elérheti a társaság, ráadásul inkább 2 dollárt közelítheti az eredmény. A 2024-es eredmények valahol 6 és 7 dollár között alakulhatnak, bár ez már szűrt EPS, így nem tartalmazza többek között a CrowdStrike problémák okozta kieséseket. Piacnyitáskor egyébként nagyobb ugrással reagált az árfolyam, a nap végére azonban elfogyott a lendület, így visszaesett a szerdai záróár környékére a részvény. A járatkiesések továbbra is okozhatnak némi bizonytalanságot, amely a bevételtermelésre is negatívan hathat. 

Tartalom lezárása:2024.09.13 08:37
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

JP Morgan: Kitarthat az emelkedő trend?

Mohácsi Mihály | 2024.09.18 15:46
Fontos szintek közeléből fordult az árfolyam

Újra eljött az aranybányák ideje?

Grébel Szabolcs | 2024.09.18 14:54
Erős időszak következhet

7 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.18 08:31
Fed, kötvényhozamok, forint, amerikai gazdaság