Nemzetközi piacok: Oldalazással zárult a tegnapi kereskedés az amerikai részvénypiacokon, az indexek ugyan még kisebb emelkedéssel kezdték a napot, de napközben már elfogyott a lendület. Így továbbra is csúcsközelben tartózkodnak nagyobb indexek, de a piaci szereplők már a jövő heti nagyobb tech jelentésekre várhatnak. Európában már erősebb teljesítmény mutatkozott, a piacok pozitívan fogadták az EKB kamatvágását, így a DAX is már csúcson tudott zárni. 

Magyar piac: Nem volt erős a hangulat a magyar piacon tegnap, így mind a négy vezető részvény mínuszba fordult, leggyengébben a Richter teljesített, hiszen majd 2 százalékot csökkent, de az OTP sem sokkal maradt el ettől a gyengébb teljesítménytől. Egyelőre a Telekom számára is nagy falatnak tűnik az 1100 forintos szint stabil áttörése, így 1090 forintról korrigált kissé vissza, de egy kedvezőbb piaci hangulat közepette akár új lendületet vehetne a papír.

Amerikai gazdaság: A vártnál jobban teljesített augusztusban az amerikai kiskereskedelem, hiszen havi alapon 0,4 százalékos növekedés mutatkozott a forgalomban a várt 0,3 százalékos bővülés helyett. Emellett a múlt hét során 241 ezer új munkanélküli kérelmet nyújtottak be az Egyesült Államokban, amely némileg alacsonyabb a vártnál, de nem számottevő az eltérés. Összességében nagy gond nem mutatkozik az amerikai gazdaságban, a munkaerőpiac ellenálló, illetve fogyasztási oldalon is kedvező adatok érkeznek.

Forint: Nagyobb mozgás jellemzte tegnap a forintot, ugyan markánsabb erősödést egyelőre nem tudott felmutatni, így a 400-as szint az EURHUF grafikonján változatlanul erős támaszszintnek bizonyul. Tegnap a Portfolio által tartott Economic Forumon tartott előadásában Virág Barnabás jelezte, hogy az MNB nem csak októberben szüneteltetheti a kamatcsökkentéseket. Ennek hatására a forint erősödésnek indult, ráadásul az EKB tovább folytatta a kamatvágását, illetve hasonlók a várakozások a Fed kapcsán is.

EKB: Nem okozott meglepetést tegnap a jegybank, így 25 bázispontos vágást hajtott végre, ezzel 3,25 százalékra csökkentette az alapkamat mértékét az EKB. A jegybank jelezte, hogy a dezinflációs folyamatok jó úton haladnak, habár az alacsony bázishatás miatt a következő hónapokban némileg emelkedhet az árindex, de jövőre visszatérhet a 2 százalékos inflációs cél alá. Christine Lagarde is kiemelte, hogy a bérnövekedés dinamikája magas, ez pedig a szolgáltatószektor inflációját is magasan tarthatja, ez azonban idővel javulhat.

Arany: Tovább folytatódott az arany emelkedése az utóbbi napokban, így ma reggelre már a 2700 dolláros szintet is sikerült áttörnie a nemesfém árfolyamának. Az arany emelkedését segíti, hogy a piaci szereplők továbbra is a közel-keleti konfliktus eszkalációjától tartanak. Tegnap Izrael bejelentette, hogy a Hamász vezetője egy légicsapás során meghalt. Kamala Harris a hírekre reagálva reményét fejezte ki, hogy ez a fejlemény véget vethet a konfliktusnak, Netanjahu izraeli miniszterelnök viszont a harcok folytatására szólított fel az esetet követően. 

Kína: A harmadik negyedév során 4,6 százalékkal bővült a kínai gazdaság, ami éppen magasabb a konszenzus 4,5 százalékos GDP-várakozásnál. Ugyanakkor látható, hogy a gazdasági növekedés üteme egyre inkább lassul, hiszen a második negyedévben még 4,7 százalékos bővülés volt megfigyelhető éves szinten. Ezzel az első 9 hónapban 4,8 százalékos reál GDP növekedés mutatkozott Kínában, tehát az extra stimulusokkal az utolsó negyedévben már az 5 százalékos cél sem tűnik elérhetetlennek 2024 egészére. 

A GDP-adat mellett ma hajnalban még a szeptemberi kiskereskedelmi adatot is közzétették, ez 3,2 százalékos növekedést jelzett, bőven felülteljesítve a konszenzus 2,5 százalékos várakozását. De az ipar is nagyobb erőt mutatott előző hónapban, a termelés volumene 5,4 százalékkal bővült, ami szintén meghaladta a piaci prognózist. A piacok pozitívan értékelték a makroadatokat, a sanghaji CSI 300 index több mint 3 százalékos emelkedéssel reagált a mai kereskedés során. 

Netflix: Sikerült valamelyest felülteljesítenie a várakozásokat a Netflixnek, ráadásul az előfizetői számban is pozitív meglepetést hozott a jelentés, így a zárást követően 5 százalékkal javult a részvény árfolyama. A reklámokat is tartalmazó előfizetések száma 35 százalékkal nőtt negyedéves alapon, így ezt a szolgáltatást egyre több országban tervezi bevezetni a cég idővel. Az erős sorozat és filmes felhozatalának köszönhetően 43-44 milliárd dolláros bevételt vár jövőre a cég, emellett az előfizetői szám is fokozatosan javulhat, habár jövő évtől nem teszi közzé a számokat a Netflix, amely inkább a teljesítményre, a pénzügyi eredményekre fókuszál. 

Tartalom lezárása:2024.10.18 08:32
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

United Airlines: Erős hónapokon van túl a légiipar

Varga Dániel | 2024.10.17 13:54
Felülteljesítő a piacokon a részvény

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.10.17 08:26
EKB, TSMC, Intel, 4iG