Nemzetközi piacok: Gyengébb napot zártak tegnap az amerikai tőzsdeindexek, a Nasdaq 100 már 1,5 százalékos mínuszt jelzett, de az S&P 500 is 0,9 százalékkal gyengült. A ciklikus fogyasztási szektor és a technológiai részvények teljesítettek gyengébben tegnap, azonban a Tesla kedvező piaczárási utáni jelentésével ez a két szektor ma már nagyobb erőre kaphat, a határidős indexek is rendre pluszokat jeleznek Amerikában. Európában gyengébb hangulatban telt a keddi és szerdai kereskedés is, a határidős indexek állása alapján pedig ma reggel is folytatódhat az iránykeresés. 

Magyar piac: Stagnálást mutatott a magyar piac kedden, egyedül a Richter tudott pluszokat felmutatni, de itt is inkább a korábbi korrekció utáni emelkedésről beszélhetünk. A többi nagyobb papír esetében kisebb visszaesést láthattunk, jelentős elmozdulásokra azonban nem került sor, valamint a forgalom sem volt túl acélos a kereskedési szünnap előtt. A mai napon már a BÉT-en is folytatódik a tőzsdei kereskedés.

Magyar kamatdöntés: Nem jelentett nagy meglepetést, hogy az MNB monetáris tanácsa végül nem változtatott az irányadó kamatokon a legutóbbi ülésen. A kamatszint így az elemzői konszenzusnak megfelelően maradt 6,5 százalékon, erre azonban már számíthattak a piaci szereplők is az elmúlt hetek kommentjei után.

Forint: Az október 23-ai szünnap során újabb több éves mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, az EURHUF már 403 felett is járt. A gyengébb nemzetközi piaci hangulat mellett a kisebb forgalom is szerepet játszhatott a forint gyenge szereplésében. Egyébként a keddi kamatdöntésre reagálva nem mutatott jelentősebb mozgást a forint. A felfelé mutató inflációs kockázatok erősödése után kérdéses, hogy mikor kerül sor a következő kamatvágásra, ami a forint későbbi mozgására is hatással lehet.

Arany: Tegnap ugyan új csúcsot érintett az arany, azonban a nap végére kisebb visszacsúszást szenvedett el, habár sokáig nem tartott a rossz hangulat, hiszen ma reggel már ismételten emelkedő pályára tudott állni. Az elemzők is egyre optimistábbnak tűnnek az arany kapcsán, nemrég a Citi elemzői is jelezték, hogy középtávon elérheti akár a 3000 dolláros szintet is az árfolyam, amely a jelenlegi szintekhez képest is 10 százalék feletti emelkedést jelezne.

Tesla: A vártnál jobb eredményekkel érkezett tegnap este a Tesla, amely zárást követően 12 százalékos emelkedést tudott végrehajtani. Ugyan bevételsoron nem tudta hozni a várakozásokat a cég, de a 72 centes EPS pozitív meglepetést okozott az 58 centes előrejelzéshez képest. Elon Musk várakozásai szerint tovább növekedhet a vállalat a jövőben, hiszen az alacsonyabb költségű autók felpörgethetik a keresletet. Így jövőre 20-30 százalékos javulást várna a szállítások terén. Elon Musk változatlanul optimista a jövőt tekintve, a Cybertruck is profitot termelt ebben a negyedévben már, valamint a robotaxi projekt kapcsán is megerősítette a korábbi bejelentését, hogy 2026-ban már legalább 2 millió Cybercab gyártására készülnek.

IBM: Nem sikerült hoznia a várt szintet bevételsoron az IBM-nek a harmadik negyedév során, így a cég tegnapi jelentése inkább csalódást keltő volt és a részvény 2,5 százalékot esett piaczárást követően. A bevételek mindösszesen 1 százalékkal növekedtek, amit nem segített, hogy az infrastruktúra üzletág bevétele 7 százalékkal csökkent éves szinten, de a tanácsadás szegmens is lassabb fellendülést jelez, láthatóan az ügyfélkört képző cégek egyelőre nem bővítették ki költségkereteiket tanácsadásokhoz kapcsolódóan. Profit soron már nem okozott csalódást a cég, ami elsősorban a magasabb szoftverértékesítéseknek volt köszönhető, így a piaci reakció is enyhébb volt. 

ServiceNow: Hiába teljesített jól a harmadik negyedév során a cég, a befektetők nagyfokú várakozásait így sem tudta teljes mértékben kielégíteni, így kisebb csökkenést produkált zárást követően az árfolyam. A negyedik negyedévre 2,88 milliárd dolláros bevételt prognosztizál a cég az előfizetői bevételek kapcsán, amely némileg magasabb is mint az elemzői konszenzus által várt érték. A befektetők várakozásai azonban ennél is magasabbak lehetnek, az AI fejlesztések kapcsán nagy növekedést várhatnak, így ez okozhatta a gyengébb piaci teljesítményt tegnap este, habár összességében nem nevezhető gyengének a friss gyorsjelentés.

Tartalom lezárása:2024.10.24 08:35
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.