Piacok: Kisebb mínuszban zártak a vezető részvényindexek tegnap, kivétel volt viszont a Nasdaq, amely enyhe, fél százalékos pluszban tudott zárni. Ebben az erősnek mondható technológiai szektorból érkező jelentések is szerepet játszhattak, míg általánosan továbbra sem erős a piaci hangulat. A gyorsjelentések mellett a mai napon fontos makroadatokra is figyelhetnek a befektetők. Az ázsiai tőzsdéken sem látható jelentős erősödés, illetve az európai határidős indexeknél is enyhe mínuszok láthatók. Ezzel szemben az amerikai határidős indexek pluszban tartózkodnak a reggeli órákban, azonban a délután érkező makroadatok akár jelentősebben befolyásolhatják a piaci hangulatot. 

USA gazdaság: További lassulásra számít az elemzői konszenzus az amerikai GDP növekedésben. A délután érkező makroadatban évesítve 1,9 százalékos növekedés várható. A GDP adaton belül fontos lesz figyelni a fogyasztás alakulását, amely hatással lehet a Fed következő kamatdöntő ülésére is. A GDP adatok mellett a heti munkaerőpiaci statisztikák is fontosak lehetnek, itt egyelőre változatlanul az előző időszakhoz hasonlóan 248 ezer körüli munkanélküli segélykérelem számot várnak az elemzők. 

Forint: Erős napot tudhatott maga mögött tegnap a forint, az euróval szemben közel 1 százalékot erősödött a hazai deviza. Így az EURHUF árfolyam ma reggel már a 373-374 forintos szintek körül tartózkodik, de az látszik, hogy a 370-es támaszt egyelőre még nem tudta letörni a devizapár. A magas forintkamat láthatóan lent tartja egyelőre a forint árfolyamát, és az MNB egyelőre nem jelentett be várható kamatvisszavágást, ami közvetlenül érintené az irányadó kamatrátát.

Meta: Pozitív meglepetést tartogatott a Meta tegnapi gyorsjelentése, hiszen bevétel- és profitsoron is felülteljesítette a várakozásokat a techóriás. Az első negyedévben 28,6 milliárd dolláros bevételt realizált a cég, ami 2,2 dolláros EPS-t eredményezett a várt 2 dollár helyett. A hirdetésekből több nyeresége származott a cégnek a vártnál, egyelőre úgy tűnik, hogy visszatértek a hirdetni kívánó cégek a közösségi média platformok felületeire is. A korábban problémát jelentő Reality Labs ebben a negyedévben is visszavetette a cég profitabilitását, így 4 milliárd dolláros veszteséget okozott működési eredmény soron. Az viszont látható, hogy ennek ellenére is javítani tudott a profitabilitásán a Meta, és a fő bevételi forrást jelentő Family of Apps felhasználószáma is tovább bővült, a negyedév során már 3 milliárd felhasználó használta legalább az egyik közösségi média platformot az applikációs családból.

Deutsche Bank: Ismét nyereséges negyedévről számolt be a Deutsche Bank a ma reggel közzétett gyorsjelentésében, valamint a várakozásokat is felülmúlta a bank. Ezzel már 11 negyedéve nyereséges a német bank, így a 2019-ben kezdődött átstrukturálásnak a jelei látszódnak. A bank több mint egymilliárd eurós profitot ért el, miközben a konszenzus csak 864 millió euróra számított. Szintén javult a bank tőkemegfelelése, köszönhetően a magas profitnak, ezzel a CET1 tőkemegfelelési mutató már 13,6 százalékra emelkedett, míg egy évvel ezelőtt 12,8 százalékon állt. 

eBay: Magasabb lehet a cég bevétele az év második negyedévében, mint ahogy azt elemzők korábban várták volna, derült a ki az eBay tegnap közzétett gyorsjelentéséből. A menedzsment 2,47-2,54 milliárd dollár közötti árbevétellel számol az előttünk álló periódusban, míg a piaci várakozás 2,43 milliárd volt. A vártnál erősebb előrejelzés azután érkezett, hogy az eBay egy meglehetősen erős negyedévet tudott zárni, a bevétel annak ellenére nőtt éves szinten 1 százalékot, hogy az értékesített volumenben visszaesés volt látható. A jelentést jól fogadták a befektetők, zárást követően az eBay árfolyama egy ponton 8 százalékos pluszba is került. 

ServiceNow: Hozta a várakozásokat a főbb sorokon a Servicenow jelentése, 2023 első három hónapjában 2,4 dolláros EPS-t realizált a társaság, emellett a céghez 2 milliárd dollár folyt be előfizetések után a negyedév során, ez 24 százalékos növekedést jelent előző évhez képest. A gazdasági kilátások javulásával a menedzsment megemelte az éves bevételvárakozásait, idén már 8,52 milliárdos bevétellel számolnak. Nem okozott nagy csalódást a Servicenow jelentése, az árfolyam zárás után gyorsan pluszba is került, de később lefordult és végül 2 százalékos mínuszt mutatott. 

TotalEnergies: Az első negyedéves gyorsjelentésében a TotalEnergies is felülmúlta a várakozásokat. Ugyan az adózott eredmény már csökkenést mutat az egy évvel korábbi szinthez képest, éves alapon 27 százalékos volt a visszaesés, de az elemzői konszenzus ennél nagyobb visszaesésre számított. A csökkenő nyersanyagárak természetesen nem tettek jót az upstream eredményeknek, míg a finomítás és a petrolkémia jól teljesített, így ezek az üzletágak valamelyest ellensúlyozni tudták a visszaesést. 

NAP Nyrt.: Jelentősen növelte az elmúlt év során nettó árbevételét a NAP Nyrt. A társaság konszolidált beszámolója alapján az árbevétel a tavalyi évben közel négyszerese volt a 2021-es időszaknak, ezzel együtt az EBITDA is 1,9 milliárd forintra emelkedett, míg a nettó eredmény 1,2 milliárd forint volt. Az EPS a tőkeemeléssel korrigálva 209 forint, ezzel jelenleg 5 körüli P/E rátán forog a részvény.

Tartalom lezárása:2023.04.27 08:45
Időtartam:N/A
Végre egy jó jelentés a Metától
Varga Dániel | 2023.02.02 14:25
Ugrásra készül az árfolyam
Javuló formában a bankok
Grébel Szabolcs | 2023.01.10 15:43
Mi várható az európai és amerikai bankszektorban?
eBay: Nem tűntek még el a vásárlók
Varga Dániel | 2022.11.03 14:10
Hozta a várakozásokat a vállalat
Meta: Teljesen kiábrándultak a befektetők
Cinkotai Norbert | 2022.10.27 11:20
100 dollár környékén már a részvény
Mire számítsunk az olajpiacon?
Grébel Szabolcs | 2022.09.22 14:51
Tart a korrekciós szakasz az olajárakban
Meta: Elmaradt az áttörés
Cinkotai Norbert | 2022.07.28 13:47
Visszacsúszott a papír

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A Patria Finance, a.s.-szel való együttműködés keretében létrejött, több szerzőt feltüntető marketingközlemények esetében az eredeti, cseh nyelvű marketingközlemény szerzője a Patria Finance, a.s. megjelölt munkavállalója, a magyar nyelvű fordítást, illetve a lektorálást pedig a K&H Értékpapír munkavállalója végzi, így az érintett marketingközlemény tartalma lényegében megegyezik az eredeti cseh nyelvű marketingközleménnyel.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – befektetővédelmi kérdőív kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Az amerikai választásra figyel a világ

Varga Dániel | 2024.09.19 13:59
Mi lesz a piaci volatilitással?

7 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.19 08:36
Fed, forint, amerikai gazdaság, kötvényhozamok

JP Morgan: Kitarthat az emelkedő trend?

Mohácsi Mihály | 2024.09.18 15:46
Fontos szintek közeléből fordult az árfolyam