Piacok: Alábbhagyott a lendület az amerikai részvénypiacokon, a tegnapi kereskedés során az S&P 500 és a Nasdaq 100 index árfolyama is 0,2 százalékot csökkent. Ezzel párhuzamosan már a dollár gyengülése is megakadt, ami nem segítette a további piaci emelkedést. Egyedül a defenzívebb fogyasztási szektorban láthattunk nagyobb emelkedéseket, mivel a tegnapi Walmart jelentés a többi versenytárs árfolyamát is felhúzta. Európában is mínuszok jellemezték a piaci mozgásokat, a DAX 0,7 százalékos mínuszt mutatott, láthatóan a gyengébb Siemens jelentésre adott piaci reakció sem segítette a német index teljesítményét.

Fontos még megemlíteni, hogy hétfőn a magyar piac zárva tart ünnep miatt, míg a fontosabb európai, illetve amerikai piacokon folytatódik a kereskedés. 

Magyar piac: Tegnap jól tartotta magát a BUX index a gyengébb piaci környezetben, így mérsékelt pluszban tudott zárni. Hatalmas mozgások azonban nem zajlottak le, így a Richter és a Mol minimális mínuszt produkált, míg az OTP 0,3 százalékkal került magasabb szintekre. A Telekom a jól sikerült gyorsjelentését követően emelkedéssel tudta zárni a kereskedést, végül 1 százalék feletti plusz mutatkozott, de napközben már a 980 forint felett is járt a részvény.

Magyar Telekom: Tegnap bejelentette a társaság, hogy kénytelen lemondani a május 23-ára tervezett részvény-visszavásárlási aukcióját, mivel egyes Európai Uniós rendeletek akadályt gördítenek a megvalósítás elé. Így nem használhatja a Telekom az MMTS1 Aukciós Kereskedési Rendszerét, ezáltal nem tudja megvalósítani az aukciót. Kiemelendő, hogy jelezte a társaság, hogy a probléma ellenére kitartanak a részvény-visszavásárlás mellett, egyelőre keresik a megvalósítás lehetőségét, ami részvényesi oldalról kedvező hír.

Forint: 387 fölé gyengült ma reggelre az EURHUF árfolyama, ezzel pedig technikailag a 200 napos mozgóátlagról mutatott be kisebb fordulatot. Az előző hetekben látványosan erősödött a forint az euróval szemben, így a mostani mozgás akár kisebb korrekcióként is értelmezhető.

Arany: Továbbra is 2400 dollár körül mozog a nemesfém árfolyama, ezzel az április közepén látott szintek magasságában jár az arany. Az elmúlt napokban az amerikai inflációs környezettel kapcsolatos hírek is segítettek, illetve hogy ezzel párhuzamosan a dollár árfolyama is gyengébben szerepelt. Egyelőre technikailag 2400 dollár körül húzódnak erősebb ellenállások az arany előtt. 

Kína: A kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme elmaradt a várttól áprilisban, de éves alapon így is 2,3 százalékos javulás volt látható. Ez egyébként a márciusi 3,1 százalékos ütemtől is elmarad, így látható, hogy fogyasztói oldalról lenne még hova javulnia a kínai gazdaságnak. Ezzel szemben az ipari termelés 6,7 százalékkal emelkedett, felülmúlva az 5,5 százalékról szóló előzetes várakozásokat is.

Walmart: A vártnál jobb negyedévet tudott zárni a Walmart, elsősorban az erős e-kereskedelemnek köszönhetően. Emellett a magasabb jövedelmű vásárlók is visszatértek a Walmarthoz, így sikerült 60 centes EPS-t realizálnia a társaságnak. Emellett a korábban közzétett éves várakozásoknak is inkább a felső sáv elérését tartja reálisnak a vezetőség, így a 3-4 százalékos éves bevételnövekedés és a 2,23-2,37 dolláros EPS is elérhetőnek tűnik.

Take-Two: Visszavágta a 2025-ös bevételvárakozását a Take-Two Interactive vezetősége, így már csak 5,55-5,65 milliárd dollár közötti bevétellel számolnak jövőre a korábbi 7 milliárd helyett. Az előrejelzés visszavágása jelzi, hogy a GTA VI bemutatása 2025 őszére lehet esedékes majd. A hírt nem díjazták a befektetők, így a részvény zárás utáni árfolyama 2 százalékos mínuszba került. A most lezárult negyedév viszont nem sikerült gyengére, 1,35 milliárd dolláros bevétel mellett 0,28 dolláros EPS-t realizált a társaság, mindkét soron hozva a várakozásokat. 

Reddit: Tegnap bejelentette a Reddit vezetősége, hogy együttműködési partnerségbe lépnek a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI-al, a hírekre 12 százalékot ugrott a Reddit zárás utáni árfolyama. Az együttműködés keretén belül az OpenAI hozzáférést szerez a Reddit API rendszereihez, így az oldalak tartalmát felhasználhatja a vállalat a nyelvi modellek fejlesztéséhez, valamint a Reddit egyik fontos hirdetési partnere is lesz. 

Tartalom lezárása:2024.05.17 08:32
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

United Airlines: Erős hónapokon van túl a légiipar

Varga Dániel | 2024.10.17 13:54
Felülteljesítő a piacokon a részvény

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.10.17 08:26
EKB, TSMC, Intel, 4iG