Piacok: Vegyes mozgásokat láthattunk tegnap az amerikai részvénypiacokon, míg az Apple vezetésével a technológiai szektor felülteljesítő volt, addig a defenzívebb szektorok lemaradóak voltak. Így a Nasdaq 100 0,7 százalékos emelkedése mellett az S&P 500 már csak 0,3 százalékos teljesítményre volt képes, míg a Dow Jones esetében mínusz mutatkozott. Európában továbbra sem találják az erőt a piacok, a meglepetést tartogató európai parlamenti választások láthatóan elbizonytalanították a befektetőket az európai piacok kapcsán. Ma egyébként mozgalmas napnak nézünk elébe, hiszen délután érkeznek a májusi amerikai inflációs adatok, majd később már a Fed kamatdöntésére irányulhat a figyelem, valamint a jegybanki kommentárokra. 

Fed: A várakozások alapján a mai kamatdöntő ülésen a Fed nem fog változtatni a kamatokon, azonban a piac arra számít, hogy Jerome Powell világosabb iránymutatást fog adni a következő időszak kamatpályájáról. A jelenlegi árazás alapján a piac legalább egy, legfeljebb két kamatvágást vár az idei évre. Nyilván a ma érkező inflációs adat is ezt befolyásolhatja, májusban a várakozások alapján 0,1 százalékkal növekedhetett az infláció az előző hónaphoz képest. 

Magyar piac: Az erősebb hétfői kezdés után gyengébben folytatódott a keddi nap a magyar piacon, bár a BUX árfolyama még így is csúcsközeli szinteken tartózkodik. A nemzetközi hangulat sem volt a legtámogatóbb, a többi európai tőzsdeindex is gyengén szerepelt, így nem volt egyszerű dolga a magyar piacnak sem. Az OTP végül 1,5 százalékos mínuszban zárt, de a Richter árfolyama is 1 százalék feletti mínuszt mutatott. A Mol és a Magyar Telekom viszont már javítani tudtak, de az Opus is folytatta a hétfőn megkezdett emelkedést. 

Richter: Bejelentette tegnap a Richter, hogy a belga Mithra eszközeinek a felvásárlásáról szóló tárgyalások lezárultak. A tranzakcióval az Estetra és a Neuralis részvények 100 százaléka a magyar gyártóhoz kerülnek, valamint a Mithra egyes eszközei és licencjogai is a Richter tulajdonává válnak. A tranzakció értéke 175 millió euró, ami 69 milliárd forintnak felel meg. A részletes tájékoztató a BÉT oldalán olvasható

Forint: Töretlenül folytatódik a forint gyengélkedése, az euróval szemben tegnap már a 395 feletti szinteket is érintette a magyar deviza, valamint ma reggel is ennek a szintnek a közelében tartózkodik a devizapár. Az európai parlamenti választások után láthatóan újabb lendületet vett a forint gyengülése, a gyengébb nemzetközi piaci hangulat valamint a dollár erősödése sem kedvez a forintnak, de az egyéb régiós devizák is gyengén teljesítenek az utóbbi napokban. 

Kína: Csökkentek éves alapon a termelői árak Kínában májusban, bár a visszaesés mértéke 1,4 százalékos volt, szemben a várt 1,5 százalékos visszaeséssel. A fogyasztói árak viszont 0,3 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbi szinthez képest májusban, amely a vártnál kicsit mérsékeltebb emelkedést mutat. A termelői árak csökkenése, valamint a mérsékelt infláció a kereslet további lassulására utalhat. 

General Motors: A vállalat kedden bejelentette új, 6 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programját, több mint egy hónappal azután, hogy az első negyedéves eredmények pozitívak lettek, és a stabil árakra és a benzinmotoros járművek iránti keresletre hivatkozva megemelte éves előrejelzését. A részvény-visszavásárlás mértéke meghaladja a vállalat piaci kapitalizációjának 10 százalékát is a jelenlegi árfolyam alapján. A részvényárfolyam a tegnapi kereskedés során 1,3 százalékot emelkedett, ezzel kétéves csúcsra emelkedett a részvény. 

Oracle: A gyengébb eredmények ellenére is 11 százalék feletti emelkedést produkált a zárást követően az Oracle, többek között a befektetők örömmel fogadhatták a híreket, miszerint a Google és az OpenAI is partnerséget kötne a céggel. A negyedéves EPS 1,63 dollár lett, amely kicsivel ugyan, de alulmúlta a konszenzus 1,65 dollárról szóló prognózisát. Ráadásul a következő negyedévre is várakozásokon aluli bevételnövekedést jósol a menedzsment, pár profit oldalon azért nem lát gondokat a vezetőség sem.

Apple: Több elemző is jelezte, hogy a vártnál akár nagyobb ütemű növekedést is elérhet az Apple az iPhone értékesítések terén, amelyben az új AI fejlesztések is nagy szerepet játszhatnak. A hírekre így tegnap már igencsak pozitívan reagáltak a befektetők, hiszen napon belül 200 dollár fölé is került az árfolyam, végül 207 dolláron zárt, ezzel új történelmi csúcsot tudott érinteni a részvény. 

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.06.12 08:29
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

8 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.27 08:34
Amerikai gazdaság, Kína, olaj, japán jen

Jó erőben van a Nasdaq 100

Cinkotai Norbert | 2024.09.26 16:38
Fókuszban a technológiai cégek