Nemzetközi piacok: Ismét érdemi pluszban tudtak zárni az amerikai piacok, így a Nasdaq 100 index 1 százalékos emelkedést tudhat maga mögött. Egyrészt a nagyobb tech és kommunikációs cégek, mint az Apple, az Alphabet, vagy a Meta is szépen megy felfelé, de tegnap a Tesla is 10 százalékos mozgást tudott elkönyvelni. Emellett a bankszektor is meggyőző teljesítményt nyújt, ezzel több amerikai bank is a lokális csúcsok környékén jár, amiben a magasabb kamatkörnyezet és a stabil gazdasági kilátások is segíthetnek. Európa továbbra is lemaradónak tűnik, így a német DAX vagy a francia CAC 40 index is mérsékelt mínuszban zárt. 

Ma rövidített kereskedés lesz az amerikai piacokon a július 4-ei ünnepnapot megelőzően, így 19:00-kor lesz piaczárás, míg holnap egész nap zárva tartanak az amerikai tőzsdék. Ez akár kisebb volatilitást eredményezhet a nemzetközi piacokon ma, illetve holnap is.

Magyar piac: Nem volt jó formában tegnap a magyar piac, bár az európai hangulat sem volt túl acélos. A nagyobb részvények közül a Richter több mint 1 százalékkal korrigálta korábbi erősödését, míg az OTP már 2 százalékkal gyengült, noha szintén egy korrekció után. Az OTP kapcsán az sem segített, hogy a Portfolio.hu hasábjain több cikk is megjelent, melyek a szektort érintő adóterhek esetleges negatív változásának esélyét boncolgatták.

Forint: Nagy mozgást produkált napon belül az EURHUF, hiszen egy időben a 396-os szinttől is magasabban járt az árfolyam, míg végül 395 alá süllyedt vissza a devizapár. A befektetők körében akár az esetleges bankszektort érintő különadókkal kapcsolatos hírek válthattak ki mozgást, emellett a dollárerősödés is kicsit megakadni látszik, ez is segíthet a magyar deviza helyzetén. Ma reggel 395 környékén mozog az EURHUF árfolyama.

Fed: Tegnap Jerome Powell jegybankelnök tartott beszédet egy, az EKB által szervezett konferencián. Továbbra is hangsúlyozta, hogy adatvezérelt üzemmódban dolgoznak, vagyis több gazdasági adatra van még szükségük, hogy meghozhassák a megfelelő döntést a következő üléseken is. Jelezte, hogy az amerikai gazdaság változatlanul ellenállónak bizonyul, ez teret adhat akár a lassabb ütemű kamatvágásokra, de az inflációs folyamatok is kedvezően alakulnak. A piacok inkább optimistán értelmezték a jegybankelnök szavait, így például a technológiai és a kommunikációs szektor is erősebben teljesített tegnap. 

EKB: Ugyanazon a konferencián felszólalt Christine Lagarde EKB elnök is, aki hangsúlyozta, nem cél, hogy a szolgáltatások inflációja is 2 százalékra csökkenjen le. A jegybankelnök szerint elég, ha az összesített inflációs mutató éri el a 2 százalékos célszintet, így akár a szolgáltatások magasabb inflációja mellett is lehet tér a monetáris enyhítésre, amennyiben például a termékeké alacsonyabb. 

Amerikai munkaerőpiac: Meglepően emelkedett az Egyesült Államokban a nyitott pozíciók száma, így májusra 8,14 millió betöltetlen állás mutatkozott, míg áprilisban még 8 millió alatt volt ez a szám. A piac alapvetően a munkaerőpiac feszességének enyhülését várná, így kiemelten figyelhetnek a befektetők a mai ADP, majd a pénteki friss NFP adatra. Az ADP kapcsán 165 ezres növekedést jósolnak június kapcsán az elemzők, ez némi emelkedést jelentene az előző havi 152 ezres értékhez képest.

Amerikai kötvényhozamok: Jelentősen csökkent az elmúlt napokban a különbség az amerikai 2 és 10 éves kötvények hozamai között. Alapvetően 2022 júliusa óta lehet már inverz hozamgörbét látni, azonban 50 bázispontról már csak 30 alá mérséklődött a különbség. A 10 éves hozamok inkább enyhén felfelé tartottak, míg a 2 éves inkább csökkent, láthatóan a kamatcsökkentési esélyek is növekednek a Fed kapcsán, szeptember közepéig összesen 75 százalék körüli esélyt mutatnak erre az árazások.

EU vámok: A Financial Times értesülései szerint az Európai Bizottság új vámok bevezetését tervezi az olyan olcsó kínai importcikkekre, amelyeket például az AliExpress, Shein és a Temu is forgalmaz. A jelenlegi szabályozások alapján a 150 euró küszöbérték alatti, EU-n kívülről érkező csomagokra nem kell vámot fizetni, most ezt törölnék el az európai döntéshozók. 

Tesla: Kedvező híreket kaptak tegnap a Tesla részvényesei, a második negyedévben ugyanis a vártnál több autót értékesített a gyártó. Az LSEG konszenzusa 438 ezer darabos értékesítési számot jelzett előre, ezzel szemben végül a most lezárt negyedévben összesen 444 ezer autót adott el a Tesla. Ez ugyan még így is 4,8 százalékos visszaesést jelent az előző évi szinthez képest, de az kisebb mint amire előzetesen számítani lehetett. Az év elején még a Tesla is jelezte, hogy 2024-ben kevesebb autót értékesíthetnek 2023-hoz képest. A hírekre pozitívan reagáltak a piaci szereplők, és több mint 10 százalékot emelkedett a Tesla árfolyama, ezzel több mint 6 hónapos csúcsot beállítva.

Tartalom lezárása:2024.07.03 08:30
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felpattant a Nordex árfolyama

Grébel Szabolcs | 2024.07.05 13:35
Trendforduló a grafikonon

Podcast: A félidős adás

K&H Értékpapír | 2024.07.05 10:09
Pár Perc Tőzsde - július 3.-ai felvétel

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.07.05 08:43
Magyar gazdaság, forint, ANY Nyomda, Samsung