Nemzetközi piacok: Ma már a megszokott módon folytatódik a kereskedés az amerikai tőzsdéken, és rögtön az amerikai piacnyitás előtt már a munkaerőpiaci adatok mozgathatják meg a piacokat. Európában további emelkedés mutatkozott a francia választásokat megelőzően, a DAX 0,4, a CAC 40 pedig 0,8 százalékos pluszban zárta a tegnapi kereskedést. Egyébként az arany tovább folytatta az emelkedést és a 2364 dollár körüli szinteken jár. 

Magyar piac: Ismét 18 ezer forint fölé került az OTP, amely 1 százalék feletti pluszban tudott zárni, ráadásul a Richter is hasonló teljesítményt produkált, ennek köszönhetően pedig a BUX index is közel 0,9 százalékkal került feljebb. A Mol is folytatta az emelkedő trendjét, így egyre jobban megközelíti a 3 ezer forintos szinteket, továbbá technikailag is igen izgalmasan fest így a Mol az 50 napos mozgóátlag áttörése után.

Magyar gazdaság: Az elemzői várakozásoknál gyengébben alakult a kiskereskedelmi forgalom májusban, így csupán 3,6 százalékos emelkedést láthattunk a tavalyi szinthez képest a prognosztizált 4 százalék helyett. Emellett a ma reggeli ipari termelési adat is alacsonyabb lett a vártnál, itt 4,9 százalékos éves mínusz látható a 2,1 százalékos visszaeséssel szemben. Havi alapon pedig a várt emelkedés helyett 1,1 százalékot csökkent a mutató. 

Forint: Erős napot produkált tegnap a magyar deviza, hiszen az EURHUF árfolyama 393 alá is benézett, illetve ma reggel is ennek környékén mozog a devizapár. A napi grafikonon a fontosabb támaszt az 50 napos mozgóátlag nyújthatja, amely jelenleg 391 körüli szintek elérését jelentené. A forint erősödésében a gyengébb dollár is szerepet játszhatott, hiszen ismét 1,08 felett mozog az EURUSD árfolyama.

Amerikai munkaerőpiac: Mai napon az amerikai munkaerőpiaci statisztikákra figyelhetünk, a munkanélküliségi rátában nem számítanak változásra az elemzők, így az továbbra is 4 százalék körül maradhatott júniusban. A nem mezőgazdasági munkahelyek bővülése azonban lassulhatott májushoz képest és a korábbi 272 ezres szinthez képest 190 ezer új munkahely létrejöttét várják az elemzők. Az adatok amerikai piacnyitás előtt érkeznek majd, magyar idő szerint fél 3-kor.

Egyesült Királyság: Lezajlott a parlamenti választás az Egyesült Királyságban, ugyan hivatalos végeredmény még nem érkezett, de az exit poll után úgy néz ki, hogy a Munkáspárt jelentős fölénnyel nyerte a választást. A mandátumok mintegy 63 százalékát szerezhette meg a párt, ezzel pedig Keir Starmer lehet az új brit miniszterelnök, aki a Rishi Sunakot válthatja.

Francia választások: Vasárnap már Franciaországra irányulhat a figyelem, a nemzetgyűlési választás második fordulójában a Le Pen által vezetett jobboldali Nemzeti Tömörülés Macron pártjával, illetve a baloldali pártokkal küzdhet meg. A jelenlegi előrejelzések alapján a Nemzeti Tömörülés nem fog tudni abszolút többséget szerezni a parlamentben, ami a piacoknak is inkább kedvező hírnek tűnik, ugyanis az utóbbi napokban a francia CAC 40 tőzsdeindex is emelkedésre volt képes. A francia kötvényhozamok viszont még mindig magasan tartózkodnak, ugyan itt is volt egy kisebb visszahúzás, de a 10 éves hozam továbbra is 3,3 százalék közelében mozog.

ANY Nyomda: Ma már osztalékszelvény nélkül forognak a Nyomda részvényei, így a 261 forintos részvényenkénti osztalék leesik, ez a tegnapi záróárhoz képest 6,1 százalékos osztalékhozamot jelent. Év eleje óta egyébként több mint 70 százalékos teljesítményt tudhat már a háta mögött a Nyomda, ezzel a magyar piacon az egyik legjobban teljesítő részvénynek számít. Emellett ma bejelentette a Nyomda, hogy az MNB kisebb büntetést szabott ki a cégre, így 5,5 millió forintnyi büntetés befizetésére szólította fel a jegybank a vállalatot. Az erről szóló tájékoztatás elérhető a BÉT oldalán.

Samsung: Bőven felülmúlta az elemzői várakozásokat a Samsung negyedéves jelentése, a hardvergyártó működési profitja 10,4 billió won (7,54 milliárd dollár) volt, míg az elemzői prognózis 8,8 billiót jelzett előre. Ez előző évhez képest 15-szörös emelkedést jelent működési profitban, a tavalyi második negyedévben ugyanis csupán 670 milliárd won profit mutatkozott. A Samsung a chipgyártó szegmensének köszönhette elsősorban az emelkedést, ami jelzi, hogy az AI chipek iránti kereslet továbbra is magas. 

Tartalom lezárása:2024.07.05 08:43
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Visa: Jól sikerülhet az év vége

Mohácsi Mihály | 2024.10.04 14:39
Erőteljes fordulat a grafikonon

7 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.10.04 08:32
Forint, USA munkaerőpiac, olaj, Stellantis

Fordulat a kötvénypiacokon

Mohácsi Mihály | 2024.10.03 16:31
Mit jelent ez a részvénypiacra nézve?