Nemzetközi piac: Javulást mutattak pénteken az amerikai piacok a csütörtöki visszahúzás után, így a hét egészében is összességében sikerült pozitívan szerepelni. Bár a banki jelentések nem lettek erősek, ez sem fogta vissza a piacot, főleg a technológiai részvények és a ciklikus fogyasztási papírok szerepeltek erősebben. A német tőzsde is jelentősebb javulást mutatott, ezzel a május közepi csúcsok felé indult el. Összességében így jól szerepeltek a részvények a jelentési szezon kezdetén, amit ennek kapcsán is fontos lehet majd figyelni. Ma reggel a határidős indexek kisebb pluszokat mutatnak az amerikai piacok kapcsán, ugyanakkor a DAX határidős indexe enyhébb mínuszban áll, így inkább a vegyes hangulat a jellemző.

Kínai makroadatok: A vártnál kisebb ütemben, 4,7 százalékkal bővült a kínai gazdaság az idei második negyedévben, szemben az 5,1 százalékos elemzői prognózissal. Az első negyedéves 5,3 százalékos éves növekedés után ez lassulást jelent, amiért elsősorban a gyengébb belső fogyasztás okolható. A GDP-adat mellett ma hajnalban több júniusi makroadat is érkezett. A kiskereskedelmi forgalom szintén gyengébb képet festett a kínai gazdaság erejéről, 3,4 százalék helyett 2 százalékos növekedést jelzett a mutató éves szinten. Az ipari termelés viszont a vártnál magasabb, 5,3 százalékos bővülést jelzett ugyanezen időszak alatt. A makroadatok közzétételét követően a hongkongi Hang Seng index több mint 1 százalékot csökkent, a sanghaji CSI 300 viszont csak kisebb mínuszt jelez.

Magyar piac: Kisebb emelkedéssel zárta a pénteki kereskedést a BUX, valamint a blue-chipeket is összességében stabil javulás jellemezte a Mol kivételével. A BUX így 1 hét alatt továbbra is 72 ezer pont körül maradt, az előző heti bejelentések csak rövid távon mozgatták meg egyelőre az indexet. Az OTP sikeresen tért vissza 18 ezer forint fölé, a Telekom pedig már az 1100 forintot ostromolja. Egyedül a Mol kapcsán látható gyengébb szereplés, de a trendvonalról látszólag itt is felpattanás indult meg.

Forint: Pénteken már érezhető erősödést mutatott a forint az euróval szemben, igaz ebben a gyengülő dollár is szerepet játszhat. Összességében az előző héten így vegyes teljesítmény látható, a hét első felében inkább gyengült, majd erősödni kezdett a forint, ám az egész hét viszonylatában nagy elmozdulás nem mutatkozott. A múlt heti bejelentések így tartós hatást nem jelentettek a forint szempontjából, miközben technikailag továbbra is az 50 napos mozgóátlagot lehet érdemes figyelni 391 körül. Ma reggel kisebb felpattanással kezdett az EURHUF, de a 393 körüli szinteket az előző héten is lehetett már látni.

Amerikai gazdaság: Kimondottan magas értékeket mutatott a termelői árindex, a havi növekedés a várt 0,1 százalék helyett 0,2 százalékos lett júniusban, pedig a májusi értékeket is felfelé módosították utólag. Az éves növekedés így 2,3 százalék helyett végül 2,6 százalékos lett, ami alapján a Fed kamatvágási esélyei is némileg csökkenhetnek.

Dollár: A dollár folytatta gyengülését pénteken is, 1,09 felett járt már az EURUSD. Az amerikai makroadatok után sem tudott erőt mutatni, ráadásul a devizapár ezzel már inkább a március második felében látott szintek felé mozdult el. Akkor végül 1,095 közeléből fordult vissza az EURUSD. Ma reggel némileg 1,09 alatt jár a devizapár.

Alphabet: A Wall Street Journal riportja szerint az Alphabet közel áll a Wiz kibervédelmi startup felvásárlásához. Az akvizíció vételára 23 milliárd dollár körül lehet. A Reuters információi szerint a Wiz nagyjából 300 millió dolláros forgalmat generált 2023-ban, emellett májusban egy 1 milliárd dolláros tőkeemelés során 12 milliárd dolláros vállalati értéket határoztak meg. 

Makroesemények: Nem lesz teljesen eseménytelen a mostani hét makro oldalról, főleg az európai inflációs számokat, valamint az EKB kamatdöntését várhatják a piaci szereplők. Utóbbi kapcsán nem várnak nagyobb változást, Amerikából pedig főleg a kiskereskedelmi forgalom, valamint az ipari termelés lehet fontos. A fontosabb makroeseményeket összegyűjtöttük az oldalunkon

Heti gyorsjelentések: A héten felpörög a gyorsjelentési szezon, főleg az amerikai cégek lesznek fókuszban. A pénteki bankszektor számok után további cégek jelentenek majd a szektorból, de a United Airlines, valamint a Netflix számaira is érdemes lehet figyelni. A nagyobb izgalmak inkább a következő hetekben jönnek majd. A fontosabb jelentéseket összegyűjtöttük az oldalunkon

Tartalom lezárása:2024.07.15 08:34
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Magyar blue chipek: Láthatóak a javulás jelei

Varga Dániel | 2024.09.16 11:51
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.16 08:36
Forint, arany, olaj, Richter

Behozná a lemaradását a Google

Varga Dániel | 2024.09.13 14:01
Fordulat korai jelei a grafikonon