Nemzetközi részvények: Tegnap folytatódott az amerikai piacokon a visszapattanás, az S&P 500 0,45, míg a Nasdaq 100 már 0,9 százalékos emelkedéssel zárta a keddet. Szektorok szintjén az ingatlanszektor teljesítménye volt kiemelkedő a kötvényhozamok csökkenésével, de az Oracle vezetésével a technológiai részvények is erősödést mutattak. A mai napon az amerikai inflációs adatok lehetnek majd fókuszban, amelyeket délután fél 3-kor tesznek közzé. Európában gyengébb hangulatban telt a kereskedés tegnap, a német autóipar visszahúzta a DAX teljesítményét, ami így 1 százalékos mínuszban zárta a napot. A határidős indexek állása alapján oldalazással indulhat a mai nap Európában, a piacok az inflációs adatra várhatnak egyelőre. 

Amerikai választás: Éjszaka megtartották a második amerikai elnökjelölti vitát, ahol a felek nagyközönség előtt beszélhettek a programjukról, a gazdasági terveikről. Egyértelmű győztest nehéz lenne a vita kapcsán kiemelni, a piacokon inkább negatív reakció látható, elsősorban az ázsiai tőzsdék esnek, ebben Trump nagymértékű kínai vámterve is szerepet játszhat. A dollár egyébként inkább gyengülés jeleit mutatja, ezzel együtt pedig a kötvényhozamok is mérséklődnek. A választás majd november elején lesz esedékes, addig is maradhat a bizonytalanság a piacokon, a felmérések alapján is fej-fej mellett haladnak a jelöltek.

Magyar részvények: Az európai piacokon uralkodó gyengébb hangulat a magyar tőzsde szereplőinek sem kedvezett, így folytatta a BUX a negatív szériát. Az OTP és a Mol árfolyama is 0,6 százalékkal romlott, míg a Magyar Telekom esetében 0,8 százalékos volt a csökkenés mértéke. A blue chipek közül egyedül a Richter volt képes kisebb emelkedésre, bár a 0,2 százalékos plusz sem számít kiemelkedő teljesítménynek. 

Olaj: Tovább esett az olaj árfolyama tegnap, a Brent árfolyama így már a 70 dollár alatti szinteken jár, amelyre 2021 óta nem volt példa. Az utóbbi napokban több előrejelzés is érkezett nagyobb elemzőházaktól, alacsonyabb olajárat vizionálva 2025-re, többek közt a Citi és a JP Morgan elemzője is 60 dollár körüli Brent árfolyamot vár. Nem segít az olajáraknak az sem, hogy a globális gazdasági lassulással kapcsolatos várakozások is felerősödtek mostanában. 

Forint: Tegnap reggel tovább folytatta a gyengülését a magyar deviza, azonban a nap végére némi erőt tudott gyűjteni, de így is 397 környékén ragadt az EURHUF árfolyama. A hét elején markáns forintgyengülés játszódott le a piacon, amely a meglepően gyengén sikerült költségvetési hiánynak tudható be, de a gyengébb piaci hangulat sem segíti a forint helyzetét.

Jen: Nagyobb erősödést mutatott a napokban a japán jen, a dollárral szemben már 141 dollár alatt is járt ma a japán deviza, ami új lokális mélypontot jelent. Az amerikai kötvényhozamok visszaesése is segíti a jent a dollárral szemben az utóbbi napokban, valamint a piaci szereplők már készülhetnek a kamatok csökkentésére az Egyesült Államokban. Ezzel szemben Japánban éppenhogy a kamatemelési ciklus vette kezdetét júliusban, így a jövőben akár tovább csökkenhet a dollár kamatelőnye.

Apple: Az Európai Bizottság megbüntette az Apple-t, jelentős, 13 milliárd eurós bírsággal, jogtalanul szerzett adókedvezmények miatt. Ugyan az ezzel kapcsolatos per már jó ideje tart, végül úgy látta a bíróság, hogy vissza kell fizetnie ezt az összeget az amerikai cégnek. Az Apple mellett egyébként a Google-nek is 2,4 milliárd eurós összeget kell majd befizetnie.

BMW: Nagyobbat esett tegnap a BMW árfolyama, a piaci szereplők ugyanis nem fogadták pozitívan, hogy az autógyártó vezetősége visszavágta éves profitvárakozását. 2024-ben így 6-7 százalékos EBIT marzs van kilátásba helyezve a BMW-nél, szemben a korábbi 8-10 százalékkal. A profit-warning mögötti okok között kiemelte a gyártó a gyengébb keresletet a kínai piacon, valamint a Continental által beszállított fékrendszerek meghibásodást is. A tegnapi kereskedést végül 10 százalék feletti mínuszban zárta a BMW részvénye, de a Continental árfolyama is hasonlóan gyenge teljesítményt mutatott. 

Volkswagen: Eltörli a dolgozói megállapodást a Volkswagen, ami garantálta volna, hogy ne lehessen munkavállalókat elbocsátani 2029 előtt. Erről az IG Metall szakszervezet számolt be tegnap, miután az autógyártó értesítette terveiről. Ezek szerint jövő évtől szűnne meg a megállapodás, de a Volkswagen dolgozóit még jövő év közepéig védheti az egyezmény. A gyártó a lépést a költségek optimalizálásával indokolja, az utóbbi időszakban ugyanis jelentős versenyhátrányt halmozott fel az amerikai és kínai elektromos autógyártókkal szemben a Volkswagen. A német gyártó árfolyama tegnap több mint 3 százalékot esett, de ez leginkább még a BMW bejelentésének volt köszönhető. 

Tartalom lezárása:2024.09.11 08:33
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

7 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.19 08:36
Fed, forint, amerikai gazdaság, kötvényhozamok

JP Morgan: Kitarthat az emelkedő trend?

Mohácsi Mihály | 2024.09.18 15:46
Fontos szintek közeléből fordult az árfolyam

Újra eljött az aranybányák ideje?

Grébel Szabolcs | 2024.09.18 14:54
Erős időszak következhet