Nemzetközi piac: A technológiai papírok gyengélkedése akadályt képzett a Nasdaq 100 emelkedése előtt, míg az energiaszektor vagy a pénzügyi szektor már meggyőzőbb teljesítményt produkált. Így az S&P 500 index minimális pluszban zárt, míg a Dow Jones új csúcsokat tudott elérni. A befektetők továbbra is a holnap esti Fed döntésre várhatnak, így nagy mozgások talán nem is várhatók addig a piacon, a piaci szereplők egyre inkább 50 bázispontos kamatemelést várnának, így továbbra is kérdéses, hogy 25 vagy 50 bázispontos kamatvágást eszközöl a jegybank.

Magyar részvények: Vegyes mozgások jellemezték a tegnapi kereskedést a magyar piacon, így a BUX emelkedése megakadt. Az OTP és a Mol részvénye is mínuszos napot zárt, így a pénteki lendület nem tartott ki sokáig. A Richter esetében viszont már újabb rekordmagas szint eléréséről beszélhetünk, a tegnapi kereskedés során a 10880 forintot is érintette az árfolyam. A Telekom részvénye óvatosabb emelkedésre volt képes, tehát továbbra is 1000 forint felett maradt az árfolyam. 

Forint: Tegnap is folytatódott a forint erősödése az euróval szemben, az EURHUF árfolyama így már az 50 napos mozgóátlag szintje alá is visszasüllyedt egy ponton, bár a napot már felette zárta. Kedvező a forint szempontjából, hogy a dollár gyengülő trendje nem akadt meg, ami tehát inkább a régiós devizákat erősíti. Ma reggel az EURHUF árfolyama a 394-es szint környékén mozog.

Olaj: Tegnap folytatódott az emelkedés az olajpiacokon, így egy ideig 70 dollár fölé is el tudott jutni a WTI árfolyama, a befektetők a szerda esti kamatdöntésre várhatnak, amely a dollárt is megmozgathatja, amely a nyersanyagszektorra is hatással lehet. Ma reggelre némileg konszolidálódtak az árak, így a WTI 70 dollár alá süllyedt vissza. 

Wizz Air: Váradi József vezérigazgató egy interjú keretében elmondta a Reutersnek, hogy markáns növekedést várnak utasszám terén a következő évben, globálisan ez 15-20 százalékos bővülést jelentene. Emellett kiemelte, hogy az új közel-keleti útvonalak nagy segítséget nyújthatnak a javulás elérésében, habár a hajtómű körüli problémák és a geopolitikai feszültségek okozhatnak még kieséseket. Váradi úgy látja, hogy a jelenlegi árfolyamszint nem tükrözi a társaság teljesítményét, így inkább túlreagálásnak véli a piaci mozgást. 

Apple: Közel 3 százalékos mínuszt hozott össze a tegnapi kereskedés során az Apple részvénye, a piaci szereplők ugyanis nem díjazták azokat a tegnap megjelent elemzéseket, amelyek gyengébb keresletet mutattak ki a legújabb iPhone 16 készülékek iránt. A Citi elemzése szerint az előrendelések átlagos várakozási ideje az iPhone 16 esetében egy héttel rövidebb, mint a tavaly megjelent iPhone 15 készülék esetében, indikálva, hogy a korai kereslet nem a legerősebb eddig. 

Microsoft: 10 százalékos osztalékemelést jelentett be a társaság tegnap este, így a negyedévente fizetett osztalék 83 centre nő, amely évesítve is csupán 0,77 százalékos hozamot jelent. Azonban a 60 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási program bejelentésének már örülhetnek a befektetők, ennek hatására közel 1 százalékos pluszba került a zárást követően az árfolyam. 

Intel: Megugrott az Intel árfolyama a tegnapi kereskedés során, miután a társaság megerősítette a 3 milliárd dolláros állami támogatásról szóló híreket, így a napot több mint 6 százalékos emelkedéssel zárta. Piaczárást követően viszont további pozitív hírek érkeztek az Intel felől, a társaság vezérigazgatója bejelentette, hogy az Intel Foundry és az AWS a jövőben együtt fog működni egy új AI chip kifejlesztésében. A közlemény szerint az együttműködés több éves és több milliárd dolláros kerettel rendelkezik, bár a konkrétumok nem ismertek még. Ez egy fontos mérföldkő lehet az Intel esetében, hiszen az AWS egy igen jelentős szereplő a felhőpiacon, erre a kapcsolatra pedig építhet az eddig lemaradónak elkönyvelt Intel. A befektetők is pozitívan értékelték a látottakat, a részvény zárás utáni árfolyama így 8 százalékot emelkedett.

OTP: Meghatározta az OTP-re vonatkozó tőkekövetelményeket az előzetes jelentéstervezetében az MNB, amely alapján 2025-től a teljes tőkemegfelelési minimumszint 9,84 százalék lesz a bank számára. Az első félévben a bank tőkemegfelelési mutatója 18,8 százalék volt, amely bőven a szabályozói követelmények felett van.

Tartalom lezárása:2024.09.17 08:32
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

7 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.09.19 08:36
Fed, forint, amerikai gazdaság, kötvényhozamok

JP Morgan: Kitarthat az emelkedő trend?

Mohácsi Mihály | 2024.09.18 15:46
Fontos szintek közeléből fordult az árfolyam

Újra eljött az aranybányák ideje?

Grébel Szabolcs | 2024.09.18 14:54
Erős időszak következhet