AMD

Az idei évben emelkedést mutat az AMD részvénye az év elején még a 60 dollár környéki szinteken mozgott a részvény, a napokban pedig 100 dollár felett is jár már az árfolyam. Ezzel a teljesítménnyel az Nvidia után a második legjobban teljesítő chipgyártó volt az S&P 500 indexben. Ugyan az első negyedévben a gyártók jellemzően még gyenge eredményekről számoltak be, az AMD is a második félévre javulást vár a piacon, valamint a hosszútávú növekedést az AI térnyerése is támogathatja.

Új lendületet adhat az AI

Az elmúlt időszakban egyre inkább előtérbe kerül a mesterséges intelligencia és felhasználási területei, főként például az OpenAI-nak köszönhetően, amelyet a Microsoft fel is vásárolt. A közelmúltban pedig sajtóinformációk szerint a Microsoft az AMD-vel is együttműködik a mesterséges intelligencia rendszerekhez szükséges processzorok fejlesztésében.

Eddig az Nvidia jár az élen az AI rendszerekhez szükséges chipek gyártásában, viszont az AMD sem maradna le az versenyben. Az AMD szempontjából pedig a Microsoft továbbra is fontos partner, miközben pedig a versenytárs cloud cégek (Amazon, Alphabet) leginkább az Nvidia chipjeit válasszák, a Microsofttal megvalósítható partnerség nagyobb növekedési potenciált is rejthet magában az AMD-nek. Az AI térnyerésével tovább erősödhet a verseny a szektorban, természetesen egy újra növekvő keresletet generálhat a mesterséges intelligencia fejlesztése, a legfejletteb processzorok irányába, amely a legnagyobb gyártóknak is kedvezhet.

Az idei első negyedév azonban még nem a növekedésről szólt, és a cloud computing szegmensek mellett a PC szegmensben is 30 százalék körüli visszaesés látható az egyes gyártóknál, rövidtávon tehát az eredmények a szektorban egyelőre gyengék maradtak. A koronavírus járvány után nagyobb kereslet mutatkozott a számítógépekre, ez az egyszerinek mondható extra keresleti hatás most átfordult inkább túlkínálatba, amely többek között a processzor árak csökkenésével járt gyártói oldalon. Amennyiben az AMD első negyedéves eredményét elemezzük szintén láthatóak az alacsonyabb bruttó marzsok, az alacsonyabb bevételi és ezzel együtt profitszámok.

A legnagyobb kérdés viszont, hogy az első negyedévben láthattuk-e a mélypontot az AMD bevételi számaiban. A menedzsment előrejelzése alapján a második félévre már javulhatnak az eredmények, bár a bizonytalanság a makrogazdasági környezet miatt nagy. Már az első negyedéves gyorsjelentésben is látható volt, hogy a Datacenter szegmens erős tudott maradni, és pont ebben a szegmensben lehet számítani az AI miatti magasabb keresletben.

A PC szegmens helyreállása kérdéses maradhat, de a fentiek miatt valamelyest a következő negyedévekben javulhat az AMD teljesítménye. Annak ellenére, hogy a kereslet most gyengébb a félvezetőknél, az AMD a többi chipgyártót felül tudta teljesíteni eladásokban a szerver szegmensben. Az év második felében pedig új termékek bejelentése is várható az AI szegmensben. Az AMD vezérigazgatója is kiemelte, hogy a jövőben az AI egy kiemelt szegmense lehet az AMD-nek, viszont egyelőre még a korai szakaszban járnak a fejlesztések.

Technikai kép

A közelmúlt híreit a piac is el kezdte árazni a részvénynél, viszont már korábban az amerikai piac enyhe év elejétől számított emelkedésével együtt az AMD is emelkedni tudott. A napokban a félvezetőszektorban azonban már felülteljesítő volt a részvény és fontos technikai szinteket is áttörhet, amely alapján folytatódhatna az emelkedő trend.

Az AMD napi grafikonja (2023. 05. 17. nyitás előtt)

A 200 napos mozgóátlag környékéről indult egy emelkedés a részvénynél, mostanra pedig a 101,5 dolláros szinten már a korábbi csúcspontot közelítette meg a részvény. Ugyan az RSI indikátor alapján már a túlvettséget közelítheti a papír, de egy kitörés esetén még az emelkedő trendcsatorna felső száráig kitarthat a lendület. Támaszként az emelkedő trendcsatorna alsó szárát, valamint az 50 és a 200 napos mozgóátlagot érdemes figyelni.

A heti grafikon alapján látható, hogy a korábbi csökkenő trend már megtört, és elindult egy enyhe emelkedés a részvényárfolyamban, amellyel a mozgóátlagok fölé is emelkedett az AMD. A 101 dolláros szint áttörés fontos a további trend folytatódásának szempontjából, ugyanakkor a feljebb a korábbi lokális csúcspontok szintén ellenállást jelenthetnek.

A mostani emelkedéssel az AMD meghaladta a konszenzusos célárat 2 százalékkal, ugyanakkor a fundamentumok javulásával a jövőben emelkedhet is az átlagos célár, természetesen a piac előre elkezdheti árazni az esetlegese a második félévre javuló környezetet. Szintén több amerikai hedge fund is bevásárolt az első negyedévben az AMD részvényeiből, derültek ki a nemrég közzétett 13F negyedéves jelentésekből, ez szintén mutatja, hogy intézményi érdeklődés is erőteljesebb lett az elmúlt időszakban a részvény iránt.

Az AMD heti grafikonja (2023. 05. 17. nyitás előtt)

Tartalom lezárása:2023.05.17 12:06
Időtartam:Közép táv (néhány hónap)
Bizonytalan jövőkép az AMD előtt
Mohácsi Mihály | 2023.05.03 14:38
Nem győzték meg az előrejelzések a befektetőket
Lassuló környezet ellenére javultak az AMD számai
Mohácsi Mihály | 2023.02.01 14:18
Jól fogadták a chipgyártó jelentését
AMD: A lassulás jelei látszódnak
Grébel Szabolcs | 2022.11.02 14:07
Segíthet a Xilinx felvásárlása
AMD: Mélyponton az értékeltség
Grébel Szabolcs | 2022.06.24 14:40
Fontos támaszoknál is jár a részvény
AMD: Nagyon kedvező az előrejelzés
Nagy-György János | 2022.05.04 14:52
Jól fogadta a piac a gyorsjelentést
AMD: Kitörés után gyors visszaesés
Grébel Szabolcs | 2022.04.04 14:19
Lezárult a kereskedési ötletünk

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A Patria Finance, a.s.-szel való együttműködés keretében létrejött, több szerzőt feltüntető marketingközlemények esetében az eredeti, cseh nyelvű marketingközlemény szerzője a Patria Finance, a.s. megjelölt munkavállalója, a magyar nyelvű fordítást, illetve a lektorálást pedig a K&H Értékpapír munkavállalója végzi, így az érintett marketingközlemény tartalma lényegében megegyezik az eredeti cseh nyelvű marketingközleménnyel.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – befektetővédelmi kérdőív kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Visa: Jól sikerülhet az év vége

Mohácsi Mihály | 2024.10.04 14:39
Erőteljes fordulat a grafikonon

7 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.10.04 08:32
Forint, USA munkaerőpiac, olaj, Stellantis

Fordulat a kötvénypiacokon

Mohácsi Mihály | 2024.10.03 16:31
Mit jelent ez a részvénypiacra nézve?